Pod krilaticom #ostanidoma Zavičajni muzej Stjepana Grubera objavio modernu virtualnu izložbu

Foto: Muzej Stejpan Gruber

ŽUPANJA, Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji ulaganjima u moderne tehnologije omogućio je svojim korisnicima atraktivno i interaktivno vritualno iskustvo kakvim se mogu pohvaliti samo veliki svjetski muzeji, izvjestili su iz ove muzejske ustanove podsjetivši kako je početkom godine Muzej u stalni postav Etnološkog odjela implementirao QtouR – virtualni vodič, naprednu multimedijalnu aplikaciju na pametnom telefonu posjetitelja, svjesnu prostora i predmeta kojima se posjetitelj približi. 

Aplikacija koristi napredne tehnologije prepoznavanja lokacije, prostora i predmeta, a za sve je posjetitelje potpuno besplatna.

U virtualizaciji svog muzeja, ravnateljica Janja Juzbašić sada je otišla još jedan korak dalje. Pod krilaticom #ostanidoma Zavičajni muzej Stjepan Gruber objavio je modernu virtualnu izložbu i 3D virtualnu šetnju kroz stalni postav Etnološkog odjela pa je tako razgledavanje stalnog postava od sada moguće i iz udobnosti vlastitog doma, s ponosom se ističe.

Virtualnu izložbu izradila je tvrtka iz Osijeka, BRACHA – kulturne i kreativne industrije (https://bracha.hr/), ista tvrtka koja je razvila i u muzej u Županji implementirala mobilnu aplikaciju QtouR – virtualni vodič (https://qtour.org/hr/).

“Tvrtka Bracha je, sudeći i po izrađenoj virtualoj izložbi, odlučila postaviti nove standarde virtualizacije i moderne komunikacije kulturne baštine. Misija tvrtke je, kako sami kažu, preoblikovanje budućnosti kulturnog turizma i podizanje interakcije s korisnikom na novi nivo. Naravno, taj će cilj biti moguće ostvariti samo ako i ravnatelji muzeja prepoznaju koliko su virtualizacija i moderni načini komunikacije danas neizbježni i neophodni za uspješno suvremeno komuniciranje baštine. Ovom se modernom i atraktivnom virtualnom izložbom, uz sve dosadašnje modernizacije i uvedene nove tehnologije, muzej u Županji uistinu smjestio u sam vrh suvremenih svjetskih muzeja, koji omogućuju korisnicima autentično i interaktivno iskustvo baštine i u virtualnom svijetu”, poručuju iz Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji.

Izložbu je moguće pogledati na: https://qtour.org/virtualni-postav-muzej-zupanja/