Uskoro velika retrospektivna izložba Krešimira Zimonića

VINKOVCI, U okviru EDIT-Comics aktivnosti, u Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima, početkom studenoga bit će otvorena velika retrospektivna izložbu stripova, ilustracija i filmova Krešimira Zimonića, najavljuju iz Udruge ljubitelja filma RARE, organizatora izložbe.

Krešimir Zimonić jedan je od najuspješnih hrvatskih strip autora i ilustratora, a mladi ga ponajprije prepoznaju po liku Zlatke iz Modre laste. Rođen je 1956. u Đurđenovcu, a osnovnu školu završio u Vinkovcima. Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika.

Autor je ili producent brojnih animiranih filmova. Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima u kojima međutim, do sada nije nikada samostalno izlagao.

Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Đuro Karalić

Foto: Udruga ljubitelja filma RARE