Snimljen film Dobri pastir posvećen fra Flavijanu Šolcu

fra Flavijan Šolc
Foto: Udruga dr. Ante Starčević

TOVARNIK, U produkciji Udruge ”Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika završen je dokumentarni film pod nazivom „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića.

Radi se o filmu koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu i koji prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata. Kako se navodi u priopćenju Udruge scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Falvijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografija, slika, dokumenta i filmskih zapisa iz tih vremena. Film arhivskim snimkama pokriva i lokacije u kojima je fra Flavijan Šolc  boravio i djelovao (Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok, Rijeka).

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. 06. 1952. godine u Zagrebu. U borovo naselje dolazi 1962. godine sa zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice  Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. U Varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. umro dugogodišnnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

Film će se predstaviti gradovima i mjestima u kojima je djelovo pokojni svećenik fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske.