Vinkovački IROHS pokrenuo inicijativu za uređenje posljednjeg počivališta Josipa Runjanina u Novom Sadu

VINKOVCI, U povodu 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina i 130. obljetnice izvedbe „Lijepe naše domovine” kao hrvatske himne, vinkovački Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS) pokrenuo je postupak trajnog rješenja obnove i održavanja groba Josipa Runjanina u Novom Sadu.

“Institut je već stupio u kontakt s mjerodavnim ustanovama u Novom Sadu i u postupku je pribavljanje dokumentacije potrebne za sanaciju grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika”, rekao je predsjednik Instituta, bivši saborski zastupnik Damir Rimac dodajući kako je obnova grobna i nadgrobnog spomenika nužna jer se nalaze u lošem stanju.

“Ako se Josipa Runjanina prisjetimo samo prilikom intoniranja himne u svečanim trenutcima ili prilikom sportskih uspjeha, moramo si priznati da do sada nismo učinili dovoljno da se primjereno brinemo o posljednjem počivalištu jednog od velikana hrvatske povijesti. Ovo je prilika da to promijenimo”, kazao je Rimac rekavši kako će Institut s inicijativom ići i prema gradskim vlastima Vinkovaca, u kojima se Josip Runjanin rodio 8. prosinca 1821. godine te Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Upravo je Josip Runjanin, barem se tako smatra jer vjerodostojnih izvora nema, 1848. godine skladao glazbu za Mihanovićevu pjesmu ‘Horvatska domovina’, koja je izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom ‘Lijepa naša domovino’ prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine. I po tome ga povijest ponajviše i pamti. Pokopan je na Uspenskom groblju u Novom Sadu u kojem je i živio do smrti 1878. godine ne dočekavši proglašenje “Lijepe naše” hrvatskom himnom.