Urušio se dio iločkih zidina starih preko 500 godina

Foto: Čitatelj

ILOK, Nekih desetak metara zidina u Iloku, starih preko 500 godina, tijekom protekle noći se urušilo. Do urušavanja je došlo na dijelu zidina gdje se provodi projekt „Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku“ vrijednoga preko 67 milijuna kuna od čega 50,4 milijuna kuna su bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. Prema navodima mještana Iloka Grad Ilok kao i izvođači radova su već bili upozoreni na činjenicu da se dio zidina potkopava, a da se u isto vrijeme taj dio ne podupire na adekvatan način. Do urušavanja je sada došlo upravo na tome dijelu zidina radi čega građani traže da se utvrdi tko je kriv i kako je moglo doći do takvoga propusta. U komentarima se navodi kako je način na koji je poduprt dio potkopanih zidova smiješan ali i da su ti zidovi tijekom 500 godina izdržali brojne ratove, Turke i razne nedaće ali da će ih sada koštati sve ovo. Neki ističu kako se radi o klasičnom kulturocidu i to najvećim od Domovinskog rata kada su umjetnine odnešene iz Muzeja grada Iloka.

U razgovoru s novinarima ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić kazala je kako na tome projektu iločki muzej nije imao nikakav uvid u to što se i kako radi ali i da je sve to imao Grad Ilok.

„Kao ravnateljica muzeja izražavam žaljenje nebrigom za očuvanje kulturno baštine“, rekla je Barić.

U međuvremenu je na službenoj Facebook stranici Grada Iloka postavljena obavijest kako je neovlaštenim osobama strogo zabranjeno približavanje građevinskoj zoni oko zidina zbog opasnosti urušavanja te da se ukaže djeci i omladinu na oprez. Više informacija o tome kako je došlo do urušavanja dijela zidina nema niti gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

„Za sada ne znamo uzroke urušavanja ali djelatnici nadzora su na terenu tako da ćemo za par dana imati neki zaključak zašto je došlo do ovoga. Radovi na rekonstrukciji obavljali su se baš na tome dijelu zidina. Urušilo se nekih desetak metara zidina, a problem je što bi se urušavanje moglo nastaviti i dalje pa stoga apeliram na građane da ne prilaze tome dijelu“, rekla je za Večernji list Budimir.