Uređuje se Svetište skrovite Gospe Šumanovačke

Foto: VSŽ

ŠUMANOVCI, U Svetištu skrovite Gospe Šumanovačke, najstarijem svetištu na području Vukovarsko-srijemske županije i drugom po starosti marijanskom svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, traju opsežni obnoviteljski radovi.

„Drago mi je što je krenulo uređenje ovog jednog od najstarijeg svetišta. Učinit ćemo sve da to svetište bude primjereno uređeno kako odgovara s obzirom na značaj i veliki broj  hodočasnika koji dolaze ne samo za blagdane  Velike i Male Gospe, nego i tijekom cijele godine“, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je ovih dana i obišao to svetište.

U samom svetištu, koje potječe iz 14. stoljeća i za četiri godine, odnosno 2023. godine, proslavit će se 650. obljetnica postojanja, dijelom su završeni radovi iz projekta “Novo ruho Šumanovaca”, koji je pokrenuo gunjanski župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić, izvjestili su iz Palače Srijem.

Predviđeni radovi trebali bi završiti do kolovoza iduće godine.

Pored uređenja i obnove 200 godina stare kapelice, u planu je i gradnja križnoga puta, obnova staza, a bit će postavljen i dvometarski kip Gospe Šumanovačke u bronci, koja će raširenih ruku dočekivati hodočasnike.