Počinje 13. DORF: Osam hrvatskih i jedna svjetska premijera

dorf, rare, vinkovci, antičke, filmske, večeri
Foto: DORF

VINKOVCI, Premijerom filma o kultnom sastavu iz Seattlea “Boom! A Film about the Sonics” (2018.), autora Jordana Albertsena (SAD), u Vinkovcima večeras započinje 13. izdanje Festivala dokumentarnog rock filma, popularnog DORF-a, koji ove godine nudi osam hrvatskih i jednu svjetsku filmsko-glazbenu premijeru.

U Regionalnoj selekciji gledatelji će imati prigodu pogledati šest novih glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, kao i u programu Tajna povijest rocka u kojem će biti prikazani filmovi iz Hrvatske, Slovenije, SAD, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana.

Igor Čoko i Lea Vahrušev predstavit će u Vinkovcima 24.08. ekskluzivnom premijerom kratki film radnog naslova „Rock’n’roll u Okružnom zatvoru“ (Grain i Okružni zatvor u Beogradu, Služba za tretman 2019) – o nastupu sjajnog sastava Repetitor u beogradskom Okružnom zatvoru, koncertu koji su 2017. odsvirali za osuđenike.  Impresivan nastup zabilježen je kamerom, a u popratnom programu Igor Čoko predstavit će i fotografije nastale u istom zatvoru –  tijekom cijelog trajanja festivala, u Galeriji Slavka Kopača, otvorenje je u ponedjeljak 19.8 od 19:00 sati.

U petak 23.08. će film „Bure Bareta“ biti premijerno prikazan u Vinkovcima i u Širokom Brijegu, na odličnom, 20. Mediteran film festivalu. Autori pobjedničkog DORF filma o bubnjaru Bijelog dugmeta – trojac Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković – snimili su zanimljiv glazbeni dokumentarac: legendarni Goran Bare zavaljen u stolici govori im o djetinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trumpu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kad ga nazovu rocker i o mnogočemu drugom – o čemu do sada nije govorio. I sve to začinjeno žestokim “teškim bojama”…

Kao montažer na 2 filma i redatelj jednog filma, slavonskoj publici na Filmskom tjednu predstavit će se sjajni dubrovački filmaš Vladimir Gojun. U odličnom portretu „Times of great depression“ (Nukleus film, 2018) predstavlja nam blues glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole.

Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka. Nagrade laureatima je izradio kipar i strip autor Miro Župa iz Splita.

13.Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Austrijski kulturni forum.

13.FESTIVAL DORF @Lapidarij GMV
21.8. (srijeda)
20:30 Svečano otvorenje – „BOOM! FILM ABOUT THE SONICS“, 85′
22:00 „PUTNICI“, 47′
22.8. (četvrtak)
20:00 „RAGTIME ALMATY.BOOMERANG“, 53′
21:00 „TIMES OF GREAT DEPRESSION“, 62′
22:00 „NEBESKA TEMA“, 108′

23.8. (petak)
19:00 OFF DORF/Promocija knjiga Vojo Šindolić – Jazz Beat
20:00 „ELEKTRIČNI ORGAZAM ZA LJUDE BUDUĆNOSTI“, 56′
21:00 „CARMINE STREET GUITARS“, 90′
22:30 „BURE BARETA“, 52′

24.8. (subota) 20:30 „BAND VS.BRAND“, 22′
„CIRCLES IN SQUARES“, 45′
„ROCK’N’ROLL U OKRUŽNOM ZATVORU“ 25′
22:00 Proglašenje pobjednika + dodjela nagrada
22:30 OFF DORF/DJ Stefan and Dieter @ bar Gymnasium