U Korođu otvoren obnovljeni Dom kulture

Foto: VUSŽ

KOROĐ, U sklopu središnje proslave najvećeg mađarskog nacionalnog praznika Dana sv. Stjepana – mađarskog kralja i utemeljitelja mađarske države u Korođu je u utorak otvoren obnovljeni Dom kulture u koji je uloženo oko dva milijuna kuna, a svečanosti je nazočan bio i ministar vanjskih i europskih polsova Gordan Grlić Radman.

” Imamo briljantnu zajedničku povijesti i zajedničku kulturu, iako imamo dva jezika. Znamo da pripadamo europskoj kulturi i kršćanskoj civilizaciji, i nije slučajno da možemo biti zajedno i dijeliti iste europske vrijednosti”, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) i saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics ocijenio je kako je obnova Doma rezultat upornog inzistiranja DZMH da se brojnim mađarskim udrugama s ovoga područja omoguće prikladni uvjeti za rad.

Obnova Doma kulture započela je 2017. godine, kada je zbog potpuno neadekvatnih uvjeta Dom kulture (građen pedesetih godina 20. stoljeća) postao nesiguran za korištenje, a zimi ga je – zbog nepostojanja sustava grijanja – ionako bilo nemoguće koristiti.

Tijekom dvogodišnjih radova uspješno je dovršena kompletna obnova Doma kulture (unutrašnja i vanjska). Vrijednost investicije je oko dva milijuna kuna, te su u novom prostoru mađarska kulturna društva konačno dobila prikladne uvjete za rad.

Kao jedan od pokrovitelja navedenog projekta obnove Doma vukovarsko-srijemski župan Božo Galić čestitao je svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine Dan Svetog Stjepana te je istaknuo da je Dom kulture u Korođu zasigurno jedan od najsređenijih i najsuvremenijih takvih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji čime možemo biti iznimno ponosni.

“Sa sredstvima koja su bila na raspolaganju obavljen je jako kvalitetan posao, te je Korođ i mađarska nacionalna manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobila izniman objekt u funkciji održavanja identiteta mađarske nacionalne manjine s kojom smo stvarali temelje Hrvatske, zajedno smo branili Hrvatsku te su se naši međusobni odnosi u Hrvatskoj prenijeli i na dobre odnose dvije države Hrvatske i Mađarske“, zaključio je župan Galić.