Upriličena vinkovačka promocija monografije kultnog strip crtača Dubravka Matakovića

Foto: Đuro Karalić

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljena je monografija strip crtača, Vinkovčanina Dubravka Matakovića, koja na više od 600 stranica donosi pregled 40 godina strip stvaralaštva ovog kultnog autora hrvatske strip scene.

Monografija je izašla u izdanju Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo. Tekstove potpisuju Paula i Goran RemMarta BanićBoris Beck i urednik Leo Rafolt.

“Prije nekih šest, sedam godina naš književnik Miro Gavran pitao me je imam li monografiju. Nikada o tome nisam razmišljao, pa sam mu odgovorio: “Što će mi monografija?”. Međutim, on me je pokušao uvjeriti kako ipak moram imati monografiju. I na to sam skoro i zaboravio da me na tu ideju nije vratio Hrvoje Duvnjak s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i eto napravio sam monografiju”, kazao je Dubravko Mataković.

Kazao je i kako je cijeli posao oko monografije trajao oko dvije godine, a materijala ima toliko da bi mogao napraviti još jednu.

U ime domaćina, posjetitelje u prepunoj dvorani, pozdravio je predsjednik Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj, a u ime nakladnika, ravnateljica Gradske knjižnice Đakovo Kristina Podgornik. Ispred Grada Vinkovaca nazočila je pročelnica Službe za protokol i informiranje Katarina Alduk.

“Večerašnje predstavljanje prve monografije, slobodno možemo reći najpopularnijeg hrvatskog strip crtača, našeg Dubravka Matakovića, bilo je odlična prigoda da se još jednom uvjerimo koliko je naš grad, zahvaljujući upravo ovakvim umjetnicima, velika i važna točka na kulturnoj karti naše zemlje i ovog dijela Europe. Osim što je najpopularniji, Dubravko je i naš najplodniji autor, njegov dugogodišnji rad je dobro poznat naročito nama Vinkovčanima, a njegova prva monografija došla je u pravo vrijeme, da napokon na jednom mjestu imamo pregled svih 40 velikih godina njegova stvaralaštva”, kazala je Alduk.