Pero Ćorić: Ili poštivanje donesenog Pravilnika ili blokada graničnog prijelaza

Foto: Pero Ćorić

ŠARENGRAD, Predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić sazvao je za 26. listopad radni sastanak vezano za neprovođenje usvojenog Pravilnika na državnoj cesti D2 koji se odnosu na zabranu prometovanja tom cestom kamiona koji su teži od 7,5 tona i dužim od 14 metara.

“Državna cesta D2  je jedna od najvažnijih prometnih žila kucavica u RH. Ista se proteže uzduž sjeverne granice Hrvatske od graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska do graničnog prijelaza GP 1 (most između Iloka i Bačke Palanke). Njeno usko grlo nalazi se upravo na prostoru VSŽ između Vukovara i Iloka. Fruškogorski usjeci i planinski uvjeti jednostavno određuju širinu ceste, a samim tim i količinu prometa koji takva cesta može podnijeti. Prema našim podacima kojima raspolažemo godišnja razina prolaska teških kamiona težih od 7,5 tona ovom cestom ponovo prelazi 150 000 kamiona. Iz MUP-ove evidencije razvidno je da je njihov dnevni prosjek na razini prije naših prosvjeda, a kreće se između 400 i 800 kamiona dnevno. Mještani Šarengrada na moju inicijativu održali su nekoliko prosvjeda 2021. godine, a iste su podržali mještani Iloka, Mohova, Bapske, Opatovca, Sotina i Vukovara, jer su sva navedena mjesta i njihovi stanovnici žrtve prekomjernog teretnog prometa.

Nakon ovih prosvjeda uslijedile su pravovremene i hvale vrijedne reakcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih cesta. Prihvaćen je Pravilnik temeljem kojega je zabranjen promet ovom državnom cestom za kamione u tranzitu. Hrvatske ceste su adekvatno reagirale te je dionica ceste od Opatovca do Sotina obnovljena i rekonstruirana po EU standardima.  Ime koje su joj  mediji  tada dali

„Cesta “50 nijansi sive“ više ne odgovara ovoj prometnici. Hrvatske ceste idu ubrzanim tempom u izgradnju drugih dionica kroz naselje Mohovo i Šarengrad za što je već sačinjena projektna dokumentacija i na tome im zahvaljujemo i čestitamo, iako smatramo da je nastavak izgradnje „Srijemske transverzale“ od Iloka do Lipovca jedino trajno i kvalitetno rješenje za Srijem. Povlačenjem iz politike bivšeg dopredsjednika Vlade RH Petra Čobankovića, povučena je i svaka ozbiljna ideja o završetku ovog izuzetno važnog projekta za istočni dio Hrvatske.

Svaki zakon traje dok mu ne nađu rupe oni koji ga žele zaobići. Tako se dogodilo i sa ovim Pravilnikom, te ovim putem pozivamo nadležna ministarstva da poduzmu zakonom predviđena sredstva kako bi se Zakon provodio i adekvatno sankcioniralo one koji ga krše, a na taj način stali u zaštitiu malobrojnog i preostalog stanovništva koje živi uz i na državnoj cesti D2 na potezu od Iloka do Vukovara. Sačinjen je i elaborat temeljem kojega se krenulo sa postavljanjem prometne signalizacije o usvojenoj zabrani, ali ti znakovi  trenutno se ne poštuju, a elaborat je mrtvo slovo na papiru. Pozivamo gore navedene institucije na radni sastanak  koji će se održati 26.10.2023. (četvrtak) u Šarengradu u „Hrvatskom domu“ s početkom u 11.55 sati.  Na njemu očekujemo Odluku o  žurnom postupanju u svezi provođenja usvojenog Pravilnika.

U slučaju neodazivanja ovom sastanku ili neprovođenja važećeg Zakona, usvojenog Pravilnika i sačinjegnog Elaborata bit ćemo prinuđeni pozvati građane Iloka i okolice na javni neposluh, te  organizirati privremenu blokadu graničnog prijelaza GP 1 kao znak upozorenja, a nakon upozorenja pristupit ćemo trajnoj blokadi navedenog prijelaza ili do privođenja nas prosvjednika”, stoji u priopćenju Pere Ćorića.