Unutarstranački izbori u HDZ: Dok Dabro Banožiću spočitava krivnju za gubitak Vukovara, Banožić Dabri spočitava da istupima nanosi ogromnu štetu HDZ-u

VINKOVCI, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u nedjelju će provesti unutarstranačke izbore za županijske, gradske i općinske organizacije, a posebice zanimljivo moglo bi biti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, posebice u borbi za položaj predsjednika županijske organizacije HDZ-a gdje će na “megdan” izaći ministar obrane i tajnik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Mario Banožić i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Predizborna utakmica traje već neko vrijeme, a ovih dana počele su, čini se završne borbe i dijele se posljednji udarci jer ulog je popriličan. Posve je izvjesno da će onaj, Banožić ili Dabro, koji dobije ove unutarstranačke izbore na proljeće biti u položaju predložiti i kandidata za novog (ili starog) župana i cjelokupno županijko vodstvo. Onome koji pak izgubi ove izbore u stranci se baš ne smiješi blistava budućnost.

Zbog toga ne treba čuditi što se žestoko krenulo u kampanju te je tako Josip Dabro večeras gostujući na N1 televiziji izrekao dosta “teških” riječi na račun svoga protukandidata koji mu međutim, dugo nije trebalo čekati, istom mjerom i uzvratio.

“Mario Banožić je prije svega ministar u Vladi. Sama činjenica da živi u Zagrebu i obavlja funkciju na nacionalnoj razini, ne ostavlja mu prostor da se uhvati u koštac sa dubokim problemima koji tište Vukovarsko-srijemsku županiju i Slavoniju. Stranci je potrebno vodstvo koje živi stvarne probleme slavonskog čovjeka 24 sata na dan. On je vojnik starih struktura koji u rukama drže konce stranke u županiji i Slavonije u posljednja tri desetljeća”, kazao je za N1 Josip Dabro.

Na pitanje voditelja koje su stare strukture odgovorio je kako se Banožić sam sinoć “hvalio u jednoj od emisija da ima potporu Tomislava Čuljka, župana Bože Galića i cijele te konture starih struktura koje su 25 godina na vlasti, koji drže HDZ i upravljaju Vukovarsko-srijemskom županijom”.

“Sama činjenica tko su njegovi potpredsjednici u unutarstranačkim izborima, govori da su to ljudi koji su 5, 6 i 7 mandata na određenim dužnostima, da su to stare strukture”, pojasnio je Dabro rekavši i kako nije istina da Banožić ima podršku predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića koji, kako je kazao, nije dao potporu niti njemu, niti Banožiću već je izrazio zadovoljstvo što na razini županije postoje dva kandidata.

Banožića je ujedno okrivio da je kriv za gubitak Vukovara i da je zajedno s predsjednikom županijskog odbora Draženom Milinkovićem tada trebao podnijeti ostavku na stranačke dužnosti.

“Gospodin Dabro u posljednje vrijeme u medijima iznosi jako puno neistinitih tvrdnji kao što su i ove danas na N1 televiziji. Članice i članove sami će izabrati vodstvo i smjer županijske organizacije HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bez pritisaka, manipulacija i laži koje plasira gospodin Dabro”, odgovara Mario Banožić na prozivke Josipa Dabre.

Po Banožićevom mišljenju, takvim svojim nastupima Dabro nanosi ogromnu štetu HDZ-u, što kako tvrdi Mario Banožić Dabro čini godinama, “što se vidi i po njegovom odnosu prema poslu odnosno trenutnoj funkciji koju obnaša kao dožupan”.

“Kao dožupan nije apsolutno ništa napravio za općine i gradove u Vukovarsko-srijemskoj županiji. On je prvi suradnik župana Bože Galića, a župan daje podršku njegovom protukandidatu. To već nešto govori. Josip Dabro i ekipa koja ga okružuje uvelike su krivi što je HDZ izgubio vlast u općinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima je ranije premoćno pobjeđivao”, mišljenja je Mario Banožić. 

Dodaje kako Josip Dabro nije član Županijskog odbora HDZ-a, “nije čak član niti svog temeljnog ogranka” što po njemu dovoljno govori o njegovoj političkoj kompetenciji i ugledu koje uživa kod članova HDZ u Vukovarsko-srijemskoj županiji.