Unatoč vremenskim neprilikama i nestancima struje u Vinkovcima uspješno realiziran šesti turnir u okviru PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel

Foto: Davor Javorović (Pixsell Photo & Video Agency)

Unatoč tome što su se glavnoga, drugog dana turnira organizatori i domaćini morali suočiti s iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima te povremenim nestancima električne energije, protekloga vikenda u Vinkovcima je uspješno realiziran već šesti turnir u okviru PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel, odnosno treće sezone serije međunarodnih spektakularnih turnira u 3×3 košarci.

Najstariji europski grad, smješten u samom srcu Slavonije, u sve je tri dosadašnje sezoneizvrsno ugostio PRO 3×3 Tour. Atraktivna lokacija i ovaj put bila je jednaka kao i u protekle dvije godine – parking ispred Hotela Slavonija u samom središtu grada.

Prve večeri (u petak, 21. lipnja), kako je bilo i planirano, odigrane su sve utakmice po skupinama u muškoj seniorskoj kategoriji, nazvanoj Senior Elite Men, između kojih su, već uobičajeno, organizirane zabavne nagradne igre za brojne okupljene gledatelje. Tada su, među ostalima, vinkovački PRO 3×3 turnir posjetili i predstavnici Grada Vinkovaca, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i zamjenikom gradonačelnika Josipom Romićem.

Drugi je dan (subota, 22. lipnja) započeo u ranim poslijepodnevnim satima zanimljivim nadmetanjima u muškoj juniorskoj kategoriji Junior U-19 te ženskoj kategoriji Open Women. Organiziran je i već tradicionalni Kids Day s brojnim sadržajima i događanjima namijenjenima djeci, koji je okupio mnoge mališane iz Vinkovaca i okolice. Oni su se također, podijeljeni u ekipe, ogledali u 3×3 utakmicama, a sudjelovali su i u nagradnim igrama, u kojima su dobili sponzorske poklone. Uz to, bila je organizirana i edukacija o 3×3 košarci za igrače, suce, pomoćne suce, djecu i gledatelje.

Međutim, nakon toga su jak vjetar i prolomi oblaka u čak tri navrata prekidali predviđeni program na otvorenom pa su organizatori, u dogovoru s Gradom Vinkovcima, odlučili večernji dio programa prebaciti pod krov, u Sportsku dvoranu Lenije. Ta promjena, uzrokovana višom silom, nije nimalo oduzela na kvaliteti, zanimljivosti i napetosti turnira koji je okupio snažne ekipe iz nekoliko europskih zemalja. I veći dio publike prebacio se u dvoranu pa su sve utakmice u završnici – od četvrtfinala do finalnih ogleda – odigrane u odličnoj, navijačkoj atmosferi, svojstvenoj za Vinkovce.

Budući da su ove godineorganizatori PRO 3×3 Toura otvorili mogućnost prijava i ženskih ekipa za turnirsko natjecanje, i u Vinkovcima su one odmjerile snage. Na kraju je slavila hrvatska ekipa Melem koja je u neizvjesnom finalu pobijedila ekipu Mo-Sa (Bosna i Hercegovina) rezultatom 16:13 i slavila. Treće mjesto osvojila je ženska ekipa Đakovo. Valja podsjetiti da je Melem nedavno osvojio i povijesni prvi PRO 3×3 turnir u ženskoj kategoriji, odigran na odmorištu Rebri na Istarskom ipsilonu. U Vinkovcima su pobjednice nastupile u sastavu: Gabriela Grizelj, Ivana Mamić, Marija Soldo i Hana Vranić.

U natjecanju muških juniorskih U-19 ekipa pak u iznimno napetoj finalnoj utakmici ekipa 3×3 Laćarak iz Sremske Mitrovice (Srbija) svladala je domaću momčad 3×3 Vinkovci tijesnim omjerom 20:19. Treće mjesto osvojila je ekipa Limarija Vasilić (Bosna i Hercegovina). Za pobjedničku momčad nastupili su: Vladimir Čajka, Nikola Gligić, Mihajlo Rašić i Milan Tanović.

Posljednja utakmica vinkovačkog PRO 3×3 turnira bilo je finale u Senior Elite Men kategoriji, u kojem je slavila momčad Aluplastik Živinice (Bosna i Hercegovina) rezultatom 21:13 protiv ekipe Čuka Oliva (Srbija). S obzirom da je turnir u Vinkovcima imao prestižan status FIBA 3×3 Lite Quest, time je ekipa Aluplastik Živinice,osim FIBA bodova i novčane nagrade od 2.000 eura, ostvarila i izravan plasman na ugledan inozemni turnir FIBA 3×3 Challenger koji će se 27. i 28. srpnja 2024. održati u španjolskom gradu Lanzaroteu. Pobjednici su nastupili u sastavu: Zlatko Golijanin, Meris Mazalović, Nemanja Žigon i Ado Korkutović. Drugoplasirana ekipa Čuka Oliva zaradila je iznos od 600 eura, trećeplasiranoj momčadi Pirot (Srbija) pripalo je 400 eura, a ekipe koje su zauzele od 4. do 6. mjesta dobile su po 200 eura.

Osvajači svih triju kategorija u Vinkovcima ujedno su osigurali svoje mjesto na velikom Završnom turniru PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel koji će 16. i 17. kolovoza 2024. biti odigran u Šibeniku.

„Prije svega moram čestitati organizatorima na još jednom sjajno pripremljenom turniru, a igračima i igračicama na odličnoj igri i spektakularnim potezima. Zbog njih je 3×3 košarka sve popularnija i sve brže raste kao sport. Ljudi vole dinamiku, brzinu i stalnu neizvjesnost, a to je ono što im 3×3 nudi u svakoj utakmici. Prva večer turnira u Vinkovcima ispunila je sva očekivanja, uživali smo u svemu prikazanome, tribine su bile popunjene i trebala je to biti vrhunska uvertira u veliku finalnu večer. Međutim, vremenske prilike nam u subotu nisu bile naklonjene i izostalo je ono po čemu su Vinkovci najpoznatiji kada je ovaj turnir u pitanju, pravoj sportskoj atmosferi uz glasno navijanje i nesvakidašnju podršku s punih tribina, naročito domaćim dečkima“, istaknuo je Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca.

„Drago mi je što smo ipak uspjeli na vrijeme reagirati i osigurati dvoranu kako bi natjecanje priveli kraju. Bilo je zahtjevno sve seliti u Sportsku dvoranu Lenije, ali i to je ekipa sjajno odradila i sve je prošlo u najboljem redu. Veselimo se sljedećoj godini i novoj vinkovačkoj 3×3 avanturi koja sad već postaje tradicija u našem gradu. Organizacijom ovakvog vrhunskog događaja nastojimo promovirati košarku u Slavoniji, privući što više djece i mladih da se bave sportom, druže se i sklapaju prijateljstva, a dodatni je bonus i turistički aspekt cijele priče odnosno sinergija najstarijeg europskog grada i novog brzorastućeg sporta“, dodao je Romić.

U ime Udruge PRO 3×3 kao glavnog organizatora PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opelzahvalu lokalnim partnerima i sponzorima uputio je Tomislav Prpić.

„U Vinkovcima smouvijek izvrsno ugošćeni. Tu svake godine bude ponajbolja posjećenost i atmosfera, a upravo u Vinkovcima dogodili su se neki od najljepših trenutaka u prve tri sezone PRO 3×3 Toura koje ćemo dugo pamtiti. Šteta što je druge večeri vrijeme pokvarilo neke izvrsne ideje i inicijative organizatora i lokalne publike, ali one će biti provedene iduće godine. Vinkovčani su, zajedno s nama, dokazali da i, unatoč lošem vremenu, možemo realizirati uspješan turnir koji će se još dugo prepričavati jer su i utakmice i ugođaj bili odlični“, naglasio je Tomislav Prpić. Inače, turnir je pratilo više poznatih lica, a među njima i poseban gost, rođeni Vinkovčanin Mario Kasun, nekadašnji poznati NBA igrač i hrvatski košarkaški reprezentativac.

Održavanjem vinkovačkog turnira PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel ušao je u svoju drugu polovicu, a nakon Vinkovaca i dalje ostaje u Slavoniji. Naime, idući, sedmi ovosezonski turnir bit će organiziran u petak i subotu, 5. i 6. srpnja 2024., u Donjem Miholjcu.

Foto:  Davor Javorović (Pixsell Photo & Video Agency)