Umrla je umjetnica Dina Merhav, autorica željeznih ptica koje su postale dio kulturnog indentiteta Vinkovaca

Foto: Đuro Karalić

U 86 godini života umrla je izraelska umjetnica vinkovačkih korijena, Dina Merhav, koja je rodnim Vinkovcima još 2015. godine darovala 11 željeznih skulptura ptica koje su postavljene u parku u ulici Josipa Lovretića uz Bosut.

Riječ je o željeznim skulpturama ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokih od 20 do 180 centimetara, dok su 2016. godine postavljene dvije nove skulpture iz istog umjetničkog opusa.

“Presretna sam kada vidim svoje skulpture u ovom prostoru i zahvalna sam gradskim vlastima Vinkovaca što su izložili moje ptice koje radim s velikim zadovoljstvom jer ptice predstavljaju slobodu i stremljenje prema otvorenom nebu”, izjavila je tada Dina Merhav koja je u povodu Dana grada Vinkovaca 2016. godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća primila i Zlatnu plaketu “Grb Grada Vinkovaca”.

Dina Merhav rodila se 1936. u Vinkovcima, a od 1949. živi u Izraelu. Školovala se na Akademiji Bezalel, a kasnije je bila predavač College of Design u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu, a od 1989. isključivo radi u željezu. Živi i radi u jedinstvenom umjetničkom naselju Ein Hod, koje je osnovano 1953. i u njemu žive isključivo likovni umjetnici svih profila djelatnosti.

Skulpture Dine Merhav su postavljene u javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD, a od 2009. godine intenzivno radi i izlaže u Kini.