Udrugama koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor dodijeljeno devet tisuća eura

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija 30. kolovoza raspisala je ponovljeni Javni poziv za (su)financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije za 2023., a korisnicima  koji su ostvarili pravo na potporu danas su dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti devet tisuća eura. Najveći odobreni iznos je 1.950,00 eura, a najmanji 450,00 eura. Na Javni se poziv prijavilo 12 udruga, od kojih je šest prošlo administrativnu provjeru koju je provelo Povjerenstvo za provedbu, provjeru i ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata, a to su: Lag Bosutski niz, Centar za socijalno poduzetništvo, savjetovanje i edukaciju Feniks te županijski klasteri proizvođača lubenica i povrća, proizvođača mesa i mesnih proizvoda, proizvođača orašastih plodova te proizvođača voća i voćnih proizvoda.

„Prednost učlanjivanja u klaster svakako je zajednička suradnja. Na primjer, našim proizvodima opskrbljujemo pakete za umirovljenike i potrebite, a riječ je o velikom broju, i svake godine su potrebe sve veće, a mi imamo siguran otkup kobasica i kulenovih seka za navedene pakete što nam daje određenu sigurnost“, rekao je predsjednik županijskog Klastera proizvođača mesa i mesnih proizvoda Juraj Sabljak.

Kazao je i kako Klaster okuplja više od 15 proizvođača, od kojih je desetak aktivno, a dobivena sredstva iskoristit će za promociju i promidžbu jer, kako ističe, što se više zna za proizvođače, veća će biti i potražnja. Klimatske promjene te velike količine padalina u proljeće utjecale su na proizvodnju orašastih plodova, a proizvođači izlaz vide u povlačenju europskih sredstava te potporama.

„Svaka potpora nam znači puno, pa tako i ova županijska. Nije riječ o velikim iznosima, ali nama su za promociju proizvoda, proizvođača i samog klastera itekako važna. Ove godine su na proizvodnju orašastih plodova utjecale i klimatske promjene, bilo je puno kiše i javile su se bolesti koje su naštetile plodu. Ljudi se trebaju prijavljivati za europska sredstva, i samostalno i preko klastera jer je to jedini izlaz. Ove je godine teška situacija, ali ja sam zadovoljan jer uvijek može gore“, rekao je predsjednik Klastera proizvođača orašastih plodova Damir Sovar.

Za promicanje poljoprivrede i ruralnog prostora ukupno je osigurano nešto više od 11,5 tisuća eura, a prihvatljive aktivnosti bile su: razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, usluga/proizvoda u svrhu promidžbe poljoprivrede i ruralnog prostora, podizanje javne svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog prostora i uslugama koje su dostupne u sklopu programa, provođenje programskih i drugih aktivnosti kojima se pridonosi ostvarivanju ciljeva Javnog poziva. Javni je poziv rezultat želje za jačanjem međusektorske suradnje, odnosno suradnje s predstavnicima udruga koje zastupaju interese poljoprivrednog sektora, a sve s ciljem jačanja hrvatskog sela kao ključne kategorije gospodarskog rasta i razvoja ruralnog prostora.

„Važno je istaknuti da osim izravne proizvodnje podupiremo i projektne ideje, rad klastera, LAG-ova, uzgajivača voća i povrća i slično kako bi kroz njihove projektne ideje, koje su financirane županijskim sredstvima, oplemenili proizvodnju i u budućnosti dobili veću dodanu vrijednost“, zaključio je župan Damir Dekanić.