Na Danu SROK-a građani educirani o važnosti smanjena rizika od katastrofe

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U organizaciji Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo civilne zaštite danas je u Vukovaru, na Danu SROK-a, organizirana edukacija pod nazivom „Usvoji znanja da šteta bude manja“. U okviru akcije su, na štandu u središtu grada, predstavljeni edukacijski modeli poplave, potresa i klizišta te simulator potresa izrađen posebno za potrebe edukacije i podizanja svijesti građana. Tom prilikom je voditelj službe Civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić rekao kako kako su za potrebe prezentacije projekta pripremili simulaciju smanjenja rizika od katastrofa ali i edukaciju predškolske i školske djece kako bi ih upoznali sa situacijama koje se u realnom vremenu mogu i dogoditi.

„Edukacije u školama i vrtićima održavamo i tijekom cijele godine što je doprinijelo tome da s početnih 80% sada imamo samo 5% zlonamjernih poziva na broj 112. Dakle, ovakvim pristupom prema djeci i odraslima uspjeli smo postići da shvate kako ovakve situacije nisu šala i da im treba ozbiljno pristupiti“, rekao je Draganić.

Govoreći o radu službe napomenuo je kako su lani, između ostaloga, podnijeli i dvije prekršajne prijave jer je maloljetnik tri dana za redom prijavljivao lažni događaj i angažirao žurne službe koje su u tom trenutku bile potrebnije negdje drugdje. Prea njegovim riječima tijekom rada pokušavaju sve rizike svesti na najmanju moguću mjeru, ali i da nas priroda baš i ne mazi.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske Franjo Orešković kazao je kako stara poslovica kaže da ne planirati znači planirati neuspjeh te da je stoga i cilj ove akcije upoznati, informirati ali i educirati sve nas o važnosti smanjenja rizika te pravilnom reagiranju u opasnim situacijama.

„Nažalost, osjetili smo što znači moć prirode kada je našu županiju zadesilo olujno nevrijeme 19. srpnja ove godine“, kazao je Orešković.