Župan Dekanić u prigodi Dana europskog broja 112 posjetio Županijski centar 112

Foto: VSŽ

Župan Vukovarsko -srijemske županije Damir Dekanić posjetio je danas, povodom Dana europskog broja 112, Županijski centar 112 koji je stanovnicima naše županije, kada zatrebaju pomoć, na raspolaganju 365 dana u godini od 0 do 24 sata. 

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar, Stjepan Draganić, upoznao je župana Dekanića s djelokrugom rada Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Službe civilne zaštite Vukovar, kao i s organizacijom rada samog Županijskog centra 112. Naime, Županijski centar broji 21 djelatnika, a samo  tijekom prošle godine zaprimio je 78.894 poziva osoba kojima je trebala pomoć, rečeno je.

“Velika je stvar za sve one koji trebaju pomoć da sustav jedinstvenog broja 112 dobro funkcionira, te da se sve krizne situacije brzo i učinkovito rješavaju”, kazao je župan Dekanić. 

Inače, u Hrvatskoj je jedinstveni broj za hitne službe uveden u veljači 2005. godine, a svrha mu je pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama svim građanima EU.  Broj 112 trenutno je jedini hitan broj u devet država EU, no kao takav uveden je i u 11 europskih država koje nisu članice Unije, bilo kao jedinstveni ili broj koji funkcionira uz njihove nacionalne hitne brojeve.