Udruga Vukovarski leptirići postala pružatelj usluga ministarstva na terenu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj vijećnici predsjednica Udruge Vukovarski leptirići Viktorija Matin i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavili su kako je udruga postala Pružatelj socijalnih usluga iz psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju. Vukovarski leptirići su udruga koja trenutno broji 100 djece s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije od najranijeg uzrasta pa sve do 18 godina. Predstavnici udruge su 17. studenoga prošle godine potpisali Ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za Pružatelje usluga. Slijedom toga udruga je za stalno zaposlila i šest mladih obrazovanih osoba koje će raditi i provoditi razne terapije s djecom.

„Ovo je veliki dan za nas. Naša djeca su godinama bila diskriminirana i zapostavljanja na svaki način. Zaposlili smo i šest mladih osoba, a u planu, u budućnosti, imamo i to da naša udruga postane svojevrstan Centar za djecu s teškoćama u razvoju gdje bi se provodile najrazličitije terapije“, rekla je Matin.

Govoreći o značaju sklapanja Ugovora Matin podsjeća kako su roditelji godinama bili prinuđeni sa svojoj djecom ići na razne terapije u Osijek, a najčešće u Zagreb. Sada će većinu tih terapija moći obavljati u Vukovaru. Već sada imaju 60 osoba s ishođenim Rješenjima nadležnih Centara za socijalnu skrb ali i listu čekanja. Korisnici udruge sada će u Vukovaru moći svojoj djeci pružiti psihosocijalnu podršku u vidu senzorne integracije, odgoja i edukacijske rehabilitacije, vježbi svakodnevnih vještina (radna terapija), psihološke podrške (neurofeedback terapija) i kineziterapije i sportsko-rekreacijskih aktivnosti. Djeci je još dostupna terapija kvantnog integriranja primitivnih refleksa laserom, BrainGym i igraonica. Ministarstvo će na ime rada šest zaposlenih osoba mjesečno izdvajati po 70.000 kuna. Ovom prilikom Penava je istakao koliko je važno da je konačno jedna ovakva udruga, koja skrbi o najranjivijim skupinama društva, dobila jedna ovakav status koji će im umnogome pomoći i olakšati svakodnevni rad i aktivnosti.