Udruga Vukovarski leptirići: Djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji i osobe s invaliditetom su na posljednjem mjestu mnogih

Foto: Udruga Vukovarski leptirići

VUKOVAR, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići” organizirala je događanje pod nazivom „Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti!“ u sklopu kojeg su održane dvije radionice i panel rasprava.

Radionice su omogućile svakom sudioniku da se upozna s postojećim i potrebitim socijalnim uslugama te kako one mogu pomoći djeci s teškoćama u razvoju, olakšati im integraciju, komunikaciju, učenje, savladavanje svakodnevnih vještina, kako kognitivnih tako i emocionalnih i motoričkih. Kroz drugu radionicu prezentirani su relevantni statistički podaci s naglaskom na poteškoće s kojima se susrećemo, SWOT analiza, potrebama i prednostima izvanistitucijskih usluga, pravima djece, lobiranju, mogućnostima koje su pružaju, odnosno ne pružaju na istoku Republike Hrvatske.

„Ono što nakon svega želimo istaknuti je poražavajuća statistika koja govori da usluge dnevnog boravka za djecu nedostaju u čak 77% općina, a usluge rane intervencije u 63% općina. Istraživanje koje je rađeno na 230.188 djece u dobi od rođenja do pete godine starosti, prema pokazateljima 10,5% djece bi trebalo koristiti usluge rane intervencije – oko 24.169, dok je uključeno samo 2.914 djece, odnosno samo oko 2%“, navode iz Udruge.  

Dodaju i kako predstavnici općina raspolažu s manje informacija o tome koje usluge postoje na području njihovih općina, a veći broj socijalnih prava i  usluga dostupnije su u općinama s višim indeksom razvijenosti i općinama bliže županijskom središtu.

Zbog svega navedenog na ovo događanje pozvani su svi donositelji odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini, nadležna ministarstva, gradonačelnici 6 istočnih gradova, dva župana i 26 načelnika Vukovarsko – srijemske županije, čelnici oporbenih stranaka te savjetnik pravobranitečjice za osobe s invaliditetom. Iz Udruge navode kako je odaziv bio očekivano mali te da im je tako još jednom potvrđeno da su im djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom te njihove obitelji uvijek na posljednjem mjestu.

„Iako svjesni da krše osnovna ljudska prava, prava djeteta, pokazali su nam da oni stvari ne žele mijenjati te da im je mnogo bolje ako o tome ništa ne znaju, a naravno posljedice ne snose jer je kod nas to posve normalno i diskriminacija i uskraćivanje prava koja su nam zagarantirana Ustavom i svim drugim aktima koji zapravo ne znače ništa – mrtvo slovo na papiru. Ovo je veliki poraz cijelog društva, svih naših donositelja odluka, koji još uvijek, u 21. stoljeću rade po modelu milosrđa i udjeljuju nam mrvice na kojima im moramo biti beskrajno zahvalni jer mi smo ipak građani drugog reda, teret ovog društva i nama ne treba apsolutno ništa. Na ovaj dan sve je za njih bilo važnije od onih najpotrebitijih – otkrivanje spomenika, paljenje svijeća, svinjokolje, domjenci, ništa…“, ističu iz Udruge.

Dodaju i kako su na poziv odazvali Grad Vukovar i Grad Ilok od kojih imaju apsolutnu podršku kao i da se predstavnici Vukovarsko – srijemske županije žele uključiti u programe Udruge te da su na početku dogovora oko rješenja za mijenjanje javnih politika i izmjene propisa usmjerenih unaprjeđenju prava djece s teškoćama, osoba s invaliditetom i socijalno isključenih skupina. Zaključak svih prisutnih je bio da jednostavno nema dovoljno dobre volje kod donositelja odluka za neophodnim promjenama.