Učenici i profesori napravili robota Niku koji hoda, maše, radi sklekove…

VUKOVAR, U sklopu svoje redovite nastave učenici i profesori tehničke škole Nikola Tesla prije nekoliko dana izradili su robota kojega su nazvali Niko. Radi se o robotu koji hoda, maše, radi čučnjeve i sklekove, pokazuje mišiće… Robot Niko nastao je kao rezultat rada nastave tehničara za računarstvo i učenika elektrotehničke škole.

„Niko je nastao kroz redovnu nastavu. Prvo smo preko interneta kupili sve potrebne dijelove kako bi ga sastavili da bi onda i softverski odradili sve potrebno da bi mogao raditi sve što može“, pojašnjava profesor elektrotehnike u ovoj školi Zoran Konjević.

Tu je najveću ulogu imao učenik Mladen Bogdanović kojemu je Niko bio i završni rad. Ne krije da su ga na to potaknuli profesori ali i kako je o kod njega postojala želja da napravi nešto takvo.

„Bilo je zanimljivo ali ne pretjerano zahtjevno. Trebalo mi je oko mjesec dana da ga programiram da može sve raditi. Najveći problem bio je riješiti problem ravnoteže“, rekao je Mladen prisjećajući se kako je uspio napraviti da Niko postane prava atrakcija škole koja je i u hrvatskim medijima prilično popraćena.

Govoreći o ovome uspjehu učenika i profesora Konjević kaže kako su u zadnjih godinu-dvije učenici napravili kroz nastavu odradili niz projekata te da je Niko na neki način kruna cijeloga toga rada.

„Učenici su do sada o robotici učili uz pomoć kreda, olovki pišući na papiru ili ploči. Odlučili smo to promijeniti i pružiti im konkretna znanja koja im mogu pomoći u daljem školovanju ali i životu uopće. Smatramo da smo uspjeli i da smo im omogućili stjecanje temeljnih znanja. Sve dalje je nadogradnja“, kaže Konjević.

Zajedno s njim s učenicima radi i profesor Boris Ivanković koji smatra kako je izrada robote nike dokaz da je Tehnička škola Nikole Tesla među najboljima u Hrvatskoj, a svakako najbolja u ovome dijelu zemlje. Dodaje i kako se u radu snalaze kako znaju i umiju pošto nema udžbenika za takvo što tako da i oni znanja stječu putem interneta. Dodatni problem je i novac.

„Snalazimo se kako znamo i umijemo pa tako dijelove za robote kupujemo putem interneta pri čemu gledamo da budu što jeftiniji. Za razliku od učenika na zapadu koji dobivaju gotove robote i igraju se s njima mi ih sami sastvaljamo i programiramo. Cilj je da se učenici što bolje upoznaju s ovom tehnologijom budućnosti bez koje se uskoro neće moći ništa“, rekao je Ivanković.

Ovakav način rada rezultirao je stvaranjem Nike ali i još jednoga robota u obliku pauka koji još nije završen. Tu je i niz automobila i drugih uređaja koje su učenici i profesori također sastavili. S većinom njih upravlja se putem aplikacija preko mobilnih telefona što također rade. Trenutno rade na izradi velikog LED displaya za prometnu signalizaciju kojim će se upravljati putem mobitela. Inače, Tehnička škola Nikola Tesla broji 430 učenika koji pohađaju devet smjerova.

IVAN MATIĆ