Šikić: mirovinski sustav moramo mijenjati inače ćemo u mirovini svi biti socijalni slučajevi

VUKOVAR, Ministrica rada i mirovinskog sustav Nada Šikić poručila je u petak iz Vukovara kako će županijske vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji imati potpunu političku i svaku drugu potporu njezina ministarstva u provođenju svih aktivnosti koje vode ka većem  zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta.

“Nadam se kako ubuduće u ovu županiju nećemo dolaziti samo s paketima mjera socijalne pomoći već s mjerama koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta”, poručila je Nada Šikić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji se u razgovoru s ministricom Šikić zadržao više od sat vremena, kazao je kako očekuje da Vlada maksimalno iskoristi potencijela Slavonije i stavi ih u funkciju novih zapošljavanja i otvaranja radnih mjesta.

“U našoj županiji je trenutačno oko 16.500 nezaposlenih osoba, a zimus je bilo i više od 20.000 nezaposlenih. BDP je u županiji manji za 42 posto od prosječnog BDP-a u Hrvatskoj”, naveo je Galić.

Komentirajući najave o mogućem odlasku u mirovnu s 67 godina života, ministrica Nada Šikić ustvrdila je kako je sadašnji mirovinski sustav u Hrvatskoj neordrživ, ali ne u smislu da će propasti.

“Indeksacija pri odlasku u mirovinu je sve niža i niža. Ako nastavimo na taj način svi ćemo biti socijalni slučajevi u mirovini”, kazala je rekavši kako je riječ o prijedlogu koji mora proći javnu raspravu, a u koju moraju biti uključeni svi socijalni partneri i triparitetno vijeće.

Ministrica Nada Šikić u Vukovaru je bila nazočna javnom savjetovanju o nacrtu sažetka Poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije Operativnog programa za hranu i materijalnu pomoć 2014.-2020. koji zajednički organiziraju Minstarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo socijalne politike i mladih, a primio ju je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

ĐURO KARALIĆ