U županjskoj Gimnaziji održana deliberacija, sedamdesetak učenika raspravljalo o razvoju demokratskih kompetencija

Foto: Hrvatsko debatno društvo

Sedamdesetak učenika iz škole i debatnog kluba koji djeluje unutar škole sudjelovalo je na učeničkoj deliberaciji održanoj u Gimnaziji Županja, provedenoj u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2021. uključena Gimnazija Županja, a ovo je prva učenička deliberacija kao oblika javne rasprave u novoj školskoj godini. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemu koji ih muči te predložiti rješenja, priopćeno je iz Hrvatskog debatnog društva.

Navodi se kako gotovo 20 posto mladih u Republici Hrvatskoj svake godine doživi mentalno, emocionalno ili bihevioralno zdravstveno stanje. Ipak, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo polovica te djece ne prima nikakvu vrstu usluga mentalnog zdravlja. Razlozi su različiti: socijalna
stigma, visoki troškovi, nedostatak osiguranja te školsko osoblje i roditelji kojima možda nedostaje prepoznavanje i svijest o simptomima. Bez dijagnoze i liječenja, stanja mentalnog zdravlja mogu utjecati na učenikov rast i razvoj. Jedan od najboljih načina za pružanje usluga mentalnog zdravlja mladima pružanje usluga tamo gdje provode dan – u njihovim školama.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog
gospodarskog prostora i Norveških grantova.