U Županijskom sudu Vukovar sa radom započeo Probacijski ured

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U prostorijama Županijskog suda u Vukovaru ministar pravosuđa u Vladi RH Dražen Bošnjaković otvorio je Probacijski ured koji je 13. takav ured uopće u Hrvatskoj. Govoreći o novootvorenom uredu Bošnjaković je rekao kako će on obavljati niz poslova koji su vrlo značajni u kaznenom postupku. Rekao je kako djelatnici Probacijskih ureda pomažu državnom odvjetniku, sudu i zatvorskom sustavu. Pomažu i kod predlaganja koja da se vrsta kazne okrivljeniku izrekne, oni nadziru izvršavanje uvjetnog otpusta i organiziraju rad za opće dobro, odnosno sklapaju ugovore s organizacijama u kojima zatvorenici izvršavaju rad za opće dobro. Dakle, oni su pomoć svim sudionicima u kaznenom postupku i radi se o poslovima od važnosti za Republiku Hrvatsku i sigurnost društva, kojima se država štiti od počinitelja kaznenih djela, ali i poslovi kojima želimo utjecati da postupak resocijalizacije prođe dobro. Dodao je i kako u tim uredima rade sociolozi, pedagozi i pravnici.

„Cilj kazne nije isključivo da čovjek bude kažnjen već ga treba pripremiti da ponovno postane integrirani član društva te se kod kraćih zatvorskih kazni bolji efekti ostvaruju radom za opće dobro. Prošle su godine probacijski uredi imali 4.100 – 4.200 predmeta, a oko 3.500 tisuće ljudi je prošlo kroz probacijske predmete“, rekao je Bošnjaković dodajući kako će u Probacijskom uredu u Vukovaru raditi 5 djelatnika.

Predsjednik Županijskog suda Vukovar Nikola Bešenski rekao je kako će ured usko surađivati sa sudom te da će se sada cijeli postupak puno brže i kvalitetnije odvijati nego kada je vukovarske slučajeve vodio Probacijski ured u Osijeku.

„Svojedobno je zatvor u Osijeku bio prenapučen i u njemu se nalazilo više od 200 istražnih zatvorenika, a sada ih je oko 130, što je rezultat dobrog rada Probacijskog ureda i zamjenskih kazni rada za opće dobro. Probacijski ured Osijek izvršavao je probacijske poslove na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije i trenutačno u radu ima 472 predmeta, a završio ih je ukupno 3.213 te je po broju predmeta i službenika drugi najveći probacijski ured u Hrvatskoj“, rekao je Bešenski.