Ptičja gripa na još pet gospodarstava u okolici Vinkovaca

Foto: Pixabay/U. Leone

MLAKA ANTINSKA, Ministarstvo poljoprivrede Vlade RH izvijestilo je danas kako je nakon prošlotjednog slučaja pojave ptičje gripe u Antinskoj Mlaki, selu nedaleko od Vinkovaca, virus utvrđen na još pet gospodarstava u okolici. Izvijestili su kako su uzeti uzroci pokazali da je virus utvrđen na još 70 komada peradi.

„Poduzete su sve propisane mjere suzbijanja virusa. Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije“, stoji u priopćenju ministarstva.

Još jednom su pozvali posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.