U Vukovaru započela dvodnevna događanja u sklopu STEM fest Slavonija

Foto: M.M.

U organizaciji Dječjeg kreativnog centra Dokkica iz Osijeka uz potporu Grada Vukovara danas je u Vukovaru otvoren dvodnevni “STEM fest Slavonija”, u okviru projekta “Kreativna STEM revolucija u Slavoniji”.

Ines Novak, predsjednica Dokkice i voditeljica projekta “Kreativna STEM revolucija u Slavoniji”, navela je kako im je cilj popularizirati STEM kod djece i mladih, ali i u općoj populaciji građana.

“Cilj je ovog događaja popularizirati STEM kod djece i mladih i opće populacije građana, a kroz naredna dva dana nudimo različite aktivnosti, Željeli smo, prije svega, privući škole kako bi nam došle organizirane grupe učenika iz vukovarskih osnovnih škola, no za prvi dan smo rezervirali i aktivnosti za obitelji s djecom predškolske i rane školske dobi”, kazala je Novak dodajući kako je petak dan namijenjen mladima odnosno srednjoškolcima.

Po njezinim riječima, dio programa je i tribina za mlade “Kako znanost mijenja svijet” na kojoj će govoriti poznata hrvatska astrofizičarka Vernesa Smolčić.

“Kroz projekt smo pokrenuli i aktivnost posjeta nekim osnovnim školama na području Vukovara odnosno Vukovarsko-srijemske županije, gdje će naši voditelji održavati radionice za učenike i prezentirati STEM učila”, navela je podsjetivši kako će se nakon Vukovara festival održati i u Požegi, Virovitici i Slavonskom Brodu.

“STEM je budućnost i pretpostavlja se kako će u sljedećim godinama zanimanje za STEM porasti za 30 posto. Stoga želimo potaknuti lokalne zajednice u Slavoniji na promišljanje što STEM nudi kao resurs za razvoj društva i na koji način unaprijediti STEM obrazovanje”, kazala je Ines Novak.

Kreativna STEM revolucija u Slavoniji projekt je jačanja kapaciteta Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva za razvijanje održivih programa aktivnog uključivanja djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području istočne Hrvatske, u svih pet slavonskih županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i Ureda za udruge Vlade RH (15 posto).

Projekt provodi Dječji kreativni centar DOKKICA iz Osijeka u partnerstvu s Udrugom za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar.

Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.