U Vukovaru otvorena tvornica drvenih gajbica

VUKOVAR, Vukovarska tvrtka Smiljanić d.o.o., a koja je u vlasništvu Mirka Smiljanića, započela je sa proizvodnjom drvenih gajbica u svome pogonu otvorenome u Vukovaru. Radi se o projektu koji je realiziran kroz program povećanja gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva. Prema riječima Smiljanića ukupna vrijednost projekta iznosi oko 12,8 milijuna kuna s tim da su od toga iznosa 5,1 milijun vlastita sredstva. S obzirom da još nije sezona u pogonu radi 12 osoba ali prema projektu u proizvodnji gajbica raditi će 21 osoba u jednoj smjeni.

„Ukupan broj zaposlenih ovisiti će o potražnji na tržištu. Naime, moguće je uvesti i drugu smjenu što bi značilo i dodatno zapošljavanje. Kapacitet tvornice je 2000 gajbi na sat koje će se prodavati najvećim dijelom u Hrvatskoj s tim da se računa i na tržište Mađarske“, rekao je Smiljanić koji u budućnosti planira dalje širenje proizvodnje kao i proizvodnju paleta.

Ovom prilikom vlasnik tvornice progovorio je i o svojim iskustvima dok nije ishodio sredstva iz Fondova EU. Za cijeli taj put kaže kako nije posut trnjem, kako se narodski kaže, nego da je posut razbijenim staklom. Podsjetio je kako je na prednatječaj ovoga programa aplicirao još u lipnju 2013. godine, a da je projekt i službeno odobren u studenom 2015. godine.

„Za realizaciju ovakvog projekta neophodno imati pravu knjižnicu ali i štampariju za tiskanje raznih papira. Projekt je imao više od 700 strana. Sve to što se radi pri realizaciji projekta, a tu mislim na vrijeme, novce i strpljene, treba pomnožiti s tri, a živce s tisuću. Uz to treba biti spreman staviti “na rulet” oko 100.000 kuna jer nikad ne možeš biti siguran da će projekt proći. Uz to prikazani iznos investicije nije konačan jer je tu bilo i dosta drugih troškova koji su se pojavljivali u hodu, a koji nisu mogli biti prikazani“, rekao je Smiljanić.

IVAN MATIĆ