U Vukovaru održana II. konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja

Foto: Đuro Karalić

Pod geslom “Mirna reintegracija još nije završena” u Vukovaru je danas održana II. konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja (ZPHP) s koje su Hrvatskom saboru, Vladi i drugim mjerodavnim institucijama upućene inicijative kako bi se razriješili problemi koji muče povratnike u taj dio Hrvatske.

“Ovo je područje dovedeno u besperspektivno stanje i ovom konferencijom i njezinim porukama želimo osvijestiti državnu vlast kao i regionalnu i lokalnu kako bi ovaj prostor zaživio”, kazao je predsjednik ZPHP Ivica Klem kazavši kako je nužno naplatiti indirektnu štetu od Srbije uslijed ratnih šteta koje su prouzročene u istočnoj Hrvatskoj.

“Očekujemo od Vlade da po uzoru na povjerenstvo koje je oformila s udrugom logoraša srpskih koncentracijskih logora, slično povjerenstvo oformi i s nama kako bi preispitali mogućnosti oko naplate ratne štete za sve stanovnike ovoga područja”, kazao je Klem ocijenivši kako nekažnjavanje zločina vodi ka budućim zločinima.

Po riječima državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darka Nekića Vlada i nadležna ministarstva intenzivno rade na rješavanju brojnih problema koji muče ratne stradalnike, međi kojima su i povratnici na prijašnja privremeno okupirana područja.

“Ovog trenutka radimo intenzivno s Hrvatskom društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora na njihovim tužbama kojih je do sada pokrenuto 44”, naveo je Nakić.

Rad konferencije pozdravio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako su županijske vlasti Vukovarsko-srijemske županije uvijek spremne pomoći svim stanovnicima županije među kojima je puno povratnika. “Itekako smo zainteresirani pomoći upravo toj populaciji u artikuliranju njihovih interesa i stavova”, kazao je župan Dekanić.