Vukovar čuva sjećanje na fra Marka Kurolta

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Dragan Kurolt, nećak fra Marka Kurolta, i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas su svečano otvorili novoizgrađene stupe koje spajaju Ulicu Stjepana Radića s crkvom sv. Filipa i Jakova, Franjevačkim samostanom i Gimnazijom Vukovar. Radi svoga doprinosa tijekom Domovinskog rata, kada se maksimalno založio kako bi spasio vukovarsko kulturno blago, stube su ponijele ime po Fra Marku Kuroltu kako bi se njegovo djelo sačuvalo od zaborava.

„Fra Marko je imao smisao za ono najvrijednije što je u to vrijeme ratnih zbivanja još ostalo u Vukovaru. Svojom vještom komunikacijom spasio je vukovarsko blago te nam je drago da mu danas na ovaj način možemo iskazati zahvalnost“, rekao je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.

Podsjetio je kako je fra Marko Kurolt, koji je u vrijeme rata službovao u Zemunu, iskoristio svoja poznanstva kako bi došao do generala JNA koji su mu omogućili da dođe u razoreni Vukovar i spasi kulturno blago koje se nalazilo skriveno u kripti franjevačkog samostana. Fra Marko Kurolt je u Vukovar došao 12. prosinca 1991. godine kada je izvukao brojne umjetnine među kojima su bili i zbirka Antuna Bauera, knjige iz franjevačke knjižnice, kaleži, crkveno posuđe… Sve to je tada odvezeno prvo u Šid, a onda u Novi Sad i Beograd. Kasnije su te umjetnine vraćene u Vukovar.

Iz Grada Vukovara navode kako su stube izgrađene kada su uvidjeli potrebu te da su one iz devastiranog i zanemarenog stanja prenamijenjene u siguran, funkcionalan i oku vrlo ugodan prostor. Osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za odmor i uživanje svih građana i posjetitelja Vukovara, vukovarskih gimnazijalaca, vjernika. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 4,7 milijuna kuna, a projekt su financirali Grad Vukovar i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

U sklopu svečanog otvorenja premijerno je prikazan dokumentarni film „Fra Marko Kurolt – samozatajni heroj“.

„Ovaj dan je za nas posebno lijep. Fra Kurolt je zaslužio ovo počast. U životu je bio skroman i vedar te je uvijek imao lijepu riječ za svakoga. Zaslužio je ovo što je dobio. Drago nam je što Vukovar čuva sjećanje na njega“, rekao je Dragan Kurolt.