U Vukovaru održana godišnja skupština Muzejske udruge istočne Hrvatske

VUKOVAR, U vukovarskom Gradskom muzeju u utorak je održana redovna godišnja skupština Muzejske udruge istočne Hrvatske koja okuplja muzeje i galerije iz Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Iloka, Županje, Virovitice, Valpova, Nove Gradiške, Našica, Belišća, Slatine, Slavonskog Broda i Pakraca.

“Kolilko je važna Udruga pokazalo se prilikom poplave u Posavini prije dvije godine je vodenom stihijom bio ugrožen i Muzej Stjepana Grubera u Županji. Na poziv toga muzeja uspostavili smo odmah suradnju te smo svi izašli na teren i iz poplavljenih sela spašavali sve što je vrijedno. Sabrana je jedna velika zbirka koja je bila temeljem da se formira Muzej Cvelferije koji će biti otvoren u Drenovcima”, kazala je predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske i ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić.

Marić je također upozorila kako muzeji na području istočne Hrvatske nisu samo čuvari kulturne baštine nego predstavljaju i snažne pokretače gospodarskih aktvinosti jer su postali glavna odrednica turističkog razvoja i drugih aktivnosti koje svaku od sredina u kojoj djeluju čini prepoznatljivom i turistički zanimljivom.

Tijekom rada skupštine predstavljeni su stalni muzejski postavi Muzeja vučedolske kulture, Gradskog muzeja Slatina i Muzeja Cvelferije u osnivanju.

Muzejska udruga istočne Hrvatske započela svoje djelovanje 1951. godine kao Slavonska podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, a od 1974. odvaja se i djeluje kao Muzejsko društvo Slavonije i Baranje u sklopu Saveza muzejskih društava Hrvatske. Nakon Domovinskog rata od 1997. godine djeluje kao Muzejska udruga Istočne Hrvatske – MUIH. Od 2015. do 2019. sjedište muzejske udruge je u Vukovaru.

ĐURO KARALIĆ