U vojsci plaće više za 40 posto, razmišlja se i o uvođenju obveznog vojnog osposobljavanja

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Prema najavama ministra obrane u Vladi RH Ivana Anušića primanja pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u prvoj polovici ove godine porasti će za 40 posto. Po riječima Anušića već su povećane plaće djelatnika MORH-a za 10 posto te dnevnice za svih 312 pripadnika kontingenata koji se nalaze u misijama diljem svijeta, za 25 do 30 posto. Do kraja 2026. godine planira se i povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Belom Manastiru.

To nije jedina novost kada je riječ o Hrvatskoj vojsci. Naime, u vrijeme sigurnosnih ugroza koje postoje diljem svijeta sve češće se govori o uvođenju kraćih vojnih tečajeva s ciljem da se širi broj ljudi upozna s osnovnim vojnim vještinama koje mlađe generacije nemaju. Za sada nije poznato kako bi izgledao taj koncept ali se, kako se najavljuje može očekivati da bi se on temeljio na konceptu temeljnog vojnog osposobljavanja. Riječ je o konceptu koji je još 2017. godine želio uvesti tadašnji ministar obrane Damir Krstičević. Taj koncept bi se temeljio na dragovoljnosti, a danas bi se najvjerojatnije morao proglasiti obveznim.

Naime, MORH i Glavni stožer razvijali su koncept koji se zasnivao na jednomjesečnom vojnom kampu, u sklopu kojeg bi mlade osobe na dobrovoljnoj bazi nakon završene srednje škole prošle osnove vojne obuke. Bilo je zamišljeno da polaznici prođu rukovanje osobnim i lakim naoružanjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mjere zaštite od nuklearnog, kemijskog i biološkog djelovanja.