U vodoopskrbu Cvelferije ulaže se 40 milijuna kuna

Foto: Đuro Karalić

RAČINOVCI, Područje Cvelferije jedino je na distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije na kojem još uvijek nije riješena opskrba vodom iz regionalnog vodovoda, rečeno je tijekom današnjeg posjeta tom području generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

Trenutno su završeni radovi na dionici Soljani-Strošinci, te je u tijeku dostava dokumentacije za prijavu tehničkog pregleda i dobivanje uporabne dozvole. Pri kraju su radovi na dionicama Drenovci-Gunja/istok-Đurići i Drenovci-Soljani, potrebno je još izgraditi i dionicu Soljani-Vrbanja. Ti bi radovi trebali započeti ove godine, a završiti, kako je planirano, do kraja godine, rečeno je te naglašeno kako je za dodatnu sigurnost u vodoopskrbi ovog područja potrebno još izgraditi vodospremu i crpnu stanicu Drenovci.

Radovi će ovisiti o osiguranju financijskih sredstava, a trenutno je u tijeku priprema tehničke dokumentacije za javnu nabavu. Završetkom svih ovih radova riješit će se vodoopskrba u pet naselja: Soljanima, Strošincima, Vrbanji, Đurićima i Račinovcima. Ukupna vrijednost radova na ovih 5 projekata iznosi više od 40 milijuna kuna. Hrvatske vode sve ove projekte, osim dionice Soljani-Strošinci, financiraju s 80 posto, a ostatak su sredstva Vukovarsko-srijemske županije i jedinica lokalne samouprave. Dionicu Soljani-Strošinci financira Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Po riječima Zorana Đurkovića Hrvatske vode pružaju veliku podršku ovim nastojanjima kroz osiguravanje financijskih sredstava za izgradnju cjevovoda i vodospreme Drenovci kao i ostalih projekata koje provodi Vinkovački vodovod i
kanalizacija.

Upriličen je i obilazak radova na izgradnji crpne stanice (CS) Teča u Račinovcima koja se gradi
neposredno uz postojeću crpnu stanicu koja je stradala u poplavi 2014. godine. Njenom izgradnjom
bit će osigurana sigurna odvodnja zaobalnog područja. Radove vrijedne 37,8 milijuna kuna financiraju
Hrvatske vode, a završetak radova očekuje se u lipnju 2022. godine.