U Vinkovcima uskoro premijera predstave “Slučajno prijateljstvo”

VINKOVCI, U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ 29. Siječnja premijerno će biti izvedena kazališna predstava pod nazivom „Slučajno prijateljstvo“ redateljice i dramaturginje Frane Marije Vranković.

Kako navode iz vinkovačkog kazališta radi o predstavi koja je nastala po istoimenom romanu hrvatske spisateljice Nevenke Nekić. Prema riječima redateljice predstave radi se o predstavi u kojoj se prate dva dragovoljca Domovinskog rata koje poveže prijateljstvo unatoč njihovim različitim interesima.

„Život ih je kroz dva poslijeratna desetljeća odveo u suprotnim pravcima“, rekla je Vranković napominjući kako predstava ima i određeni dramaturški otklon od izvornog romana kao i da je u dramaturškoj obradi teksta pomogao i glumac Vinko Kraljević.

Priča govori o Eugenu i Štefu koji su se upoznali na bojišnici. Obojica su prije rata imali različite planove kao i načine izražavanja. Štef, nakon to je dobio obavijest da mu je propala vodoinstalaterska tvrtka, napušta vojsku i vraća se kući. S vremenom se prestaje dopisivati e Eugenom koji se nakon rata vratio u predavati u gimnaziju. Njih dvojica se ponovno susreću 2010. godine u Zagrebu. Štef je u međuvremenu postao oportunist i poslovni čovjek upitnog morala koji se istresa na svog radnika, konobara Ivana. Eugen je na rubu egzistencije, predaje u gimnaziji, piše doktorat i jedva sklapa kraj s krajem. U slijedećih pet godina konobar Ivan napredovao je i postao vlasnik hotela u Opatiji i predsjednik političke stranke S.A.N. (Stranke apsolutnog napretka).

„Nisam htjela napraviti mračan tekst već relaksirajući, nešto što će prikazati čovjeka koji nije niti crn niti bijel, čovjeka sa sjenom u dubini duše“, rekla je Nekić.

U predstavi glume Vinko Kraljević, Vladimir Andrić, Ivan Pokupić, Zorko Bagić, Martina Biljan i Martina Stjepanović.

PRESS 032