U Vinkovcima u 2023. otvoreno 46 novih obrta i tvrtki

Foto: Grad Vinkovci

Zahvaljujući Mjeri 2 – Novi poduzetnik, kojom se potiče samostalno pokretanje tvrtki i obrta, ukupno je tijekom 2023. godine 46 Vinkovčana dobilo potporu za ulazak u poduzetničke vode te su tako putem ove mjere, poduzetnici početnici ostvarili pravo na iznos od 1.000 eura, a sredstva su mogli iskoristiti za administrativne troškove pokretanja posla, nabavu strojeva, uređaja, opreme ili alata, nabavu inventara te za izradu promotivnih materijala i vlastitih poslovnih web stranica, priopćili su iz vinkovačke gradske uprave.

„Želja nam je da se svaki naš novi poduzetnik brzo razvija i širi svoje poslovanje, što će u konačnici rezultirati dodatnim zapošljavanjem naših sugrađana te stvaranjem novih roba i usluga koje će doprinijeti ukupnom boljitku vinkovačkog gospodarstva. Upravo smo stoga i odlučili povisiti pojedinačna sredstva za poduzetnike početnike s pet tisuća kuna na tisuću eura jer dosadašnje iskustvo i rast prijavitelja govore kako je to pametno uložen novac“, navodi se izjava gradonačelnika Ivana Bosančića.

Navodi se kako su prije samo pet godina, vinkovački poduzetnici početnici koristili potpore od maksimalno 2.500 kuna, dok je taj iznos danas utrostručen. Od tada je u gradu na Bosutu otvoreno točno 200 novih tvrtki i obrta koje su koristile potporu Grada.

Kako ističe pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče, novi poduzetnici samo su u ovoj godini u Vinkovcima otvorili 64 nova radna mjesta.

„To je vrlo važno jer govorimo o pojedincima koji nisu odlučili samo sebe zaposliti, već su u startu otvarali i nova radna mjesta. Ukupno je u ovoj godini otvoreno 29 novih obrta te 17 tvrtki čiji su vlasnici odlučili koristiti sredstva Grada u realizaciji svoje poslovne ideje. Zanimljivo je kako smo u samoj strukturi prijavitelja ove godine imali rekordan broj žena poduzetnica, čak njih 20, dok je, gledajući dobnu strukturu prijavitelja, 29 korisnika potpore u skupini onih koji su mlađi od 40 godina. Prosječna starost novih poduzetnika iznosi 37 godina i četiri mjeseca, s tim da najmlađi poduzetnik ima tek 20 godina, a već je u svom obrtu otvorio četiri nova radna mjesta“, objašnjava Niče.

Iz gradske uprave također najavljuju kako će već s prvim danima 2024. godine Grad Vinkovci raspisati novi Javni poziv na koji će se moći javiti svi poslovni subjekti osnovani najranije u razdoblju od 12 mjeseci koji prethode danu objave novog Javnog poziva, pod uvjetom da nisu koristili sredstva iz ovogodišnjeg javnog poziva.