Seljaci i dalje na prometnicama, najavljuju nove blokade

Foto: Đuro Karalić

Seljaci nezadovoljni Vladinim mjerama protiv afričke svinjske kuge danas su drugi dan blokirali državnu cestu D55 na prilazu graničnom prijelazu Županja-Orašje, uz poruku da će se blokade prometnica idućih dana i proširiti.

Milenko Bilić, član Stožera za obranu hrvatskog sela, koji uz nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje predvodi prosvjede, kaže da je “ocjena domaće zadaće koja je ostavljena ministrici poljoprivrede i premijeru -1”.

“U odgovoru ministrice nije ništa novo rečeno već ponovljeno što je do sada izrečeno te dopisane neke činjenice koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću”, tvrdi Bilić. Zanijekao je da se svinjogojcima isplaćuje po dva eura za eutanazirane tovne svinje.

“To naprosto nije istina. Ljudima se odbijalo zato što nisu željeli pomoći pri utovaru, odbijan im je sam utovar i dolazak policije tako da su u prosjeku dobili oko 86 centi”, rekao je i najavio je daljnje blokade prometnica diljem Hrvatske: “Ići ćemo na probijanje policijske blokade kako bi izbili na samu granicu, ići ćemo na pristupne ceste autocesti, kao i na prijelaze preko željezničkih pruga. Na ovaj njihov bezobrazluk idemo s totalnim kaosom u prometu Hrvatske”, poručio je Bilić.

Seljaci traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja. Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge, te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.