U vinkovačkoj bolnici dvoje liječnika pozitivno, a 53 djelatnika u samoizolaciji

Foto: Davor

VINKOVCI, U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima trenutačno se nalazi šest bolesnika oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna u teškom stanju, potvrdio je u izjavi novinarima ravnatelj te zdravstvene ustanove Krunoslav Šporčić rekavši kako je do proboja koronavirusa došlo i među zdravstvenim djelatnicima te je dvoje liječnika pozitivno.

“Jedan se liječnik nalazi u bolnici zbog nezdravstvenih razloga, a drugi je na kućnom liječnju. Poduzeli smo mjere prevencije tako da imamo 18 liječnika u samoizolaciji, 16 liječnika koji su bili u kontaktima sa ovo dvoje liječnika i dva liječnika zbog obiteljske epidemiološke situacije”, kazao je Šporčić navevši kako se u samoizolaciji nalaze i 34 medicinske sestre, tehničara, fizioterapeuta, gipsera i drugih djelatnika koji su bili u kontaktu s dvoje oboljelih  liječika te jedna sremačica i dvije osobe iz uprave.

Po njegovim riječima, funkcioniranje bolnice nije upitno jer su djelatnici podjeljni u tri grupe i rade u smjenskom radu tako da čim jedna grupa ode u samoizolaciju pozove se druga da ih zamjeni. Također je kazao kako je stanje opreme u bolnici zadovoljavajuće nakon što je jučer stigla oprema iz kriznog stožera u Zagrebu, piše Hina.

Foto: Đuro Karalić

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić kazala je kako je u županiji i dalje 14 oboljelih, dok je na koronavirus do sada testirana 181 osoba, od kojih samo jučer 30 osoba.

“Mi smo prvooboljelu osobu utvrdili prije desetak dana i od tada se situacija značajno promjenila kada je riječ o mogućim izvorima zaraze. Kada je uspostavljen lokalni prijenos bolesti, počeli su se javljati i drugi bolesnici”, navela je Krešić rekavši kako moramo biti svjesni činjenice da je koronavirus među nama, u općoj populaciji.

Ponovila je kako se od 14 oboljelih osoba u županiji osam osoba nalazi u četiri obitelji sa po dvije oboljele osobe dok su ostalo pojedinačni slučajevi za koje je u ovom trenutku iznimno teško, gotovo nemoguće odrediti izvor zaraze.

Navela je kako je zbog kontakata s oboljelim osobama u samoizolaciji u županiji ukupno 78 zdravstvenih djelatnika i još šest djelatnika u zdravstvu. Građane je pozvala da se i dalje ponašaju odgovorno i poštuju preporuke epidemiologa te pridržavaju propisanih mjera. Kazala je i kako je razočarana s činjenicom da se bolesne osobe stigmatizira što je nedozvoljeno kazavši kako se u teškim vremenima na testu nalazi i naša ljudskost, suosjećanje i spremnost na pomoć.

“U konačnici kada ovo prođe, a proći će, ocjena koliko smo uspjeli u ovome neće samo ovisiti o tome koliko je bilo obljelih nego i kakvi smo bili jedni prema drugima i kako smo se odnosili jedni prema drugima”, poručila je Kata Krešić.