Ivan Penava o turističkim rezultatima Vukovara tijekom 2019. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na danas održanoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić govorili su o turističkim podacima Grada tijekom 2019. godine. Prema riječima Penave 2019. godina bila rekordna godina kada je riječ o turističkim rezultatima, a i 2020. godina je počela izvrsno sve dok život nije zaustavila epidemija korona virusa.

„Vukovar je u 2019. godini ostvario rekordne rezultate u odnosu na godinu dana ranije i to u nekoliko kategorija. Tako je broj turističkih dolazaka povećan za 15,59%, dok je broj ostvarenih noćenja veći za 27,24% što je realiziralo i otvaranjem 9 novih smještajnih objekata. U Vukovaru posjetitelji mogu odsjesti u 40 smještajnih objekata s kapacitetom 984 kreveta. Bilježi se i porast pristajanja riječnih brodova pa je tako tijekom 2019. godine u Vukovar pristigao 351 kruzer s ukupno 49.114 putnika, što je 120 brodova više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno porast od 51,9%“, rekao je Penava.

Za prva dva mjeseca 2020. godine Penava je rekao kako je zabilježeno povećanje broja dolazaka za 12% ali i da je u ožujku sve stalo. Prema riječima Penave samo u prošlom Kako je rekla Sekulić tijekom 2020. godine bilo je najavljeno pristajanje 360 riječnih kruzera ali su do sada pristala samo dva. Kazala je i kako su otkazana brojna događanja i manifestacije kao i da Turistička zajednica putem društvenih mreža trudi se zadržati interes turista za grad predstavljajući posebnosti i turističke potencijale Vukovara.

Na novinarsku tvrdnju kako je u vrijeme korona virusa govoriti o turističkim rezultatima iz prošle godine se ne vidi svrha Penava je rekao kako je svrha izvijestiti građane što je gradska uprava radila i kakve je rezultate imala u prošloj godinu.

„Da je nešto loše u Vukovaru bi danas bio i CNN, a kada se prezentira nešto pozitivno onda se to dovodi u pitanje. Kroz tjedan dana isto tako prezentirati ćemo i gospodarske rezultate koji su ostvareni u prošloj godini. Nažalost, imamo dovoljno iskustva sa kretanjem iz početka ali unatoč svemu život neće stati. Preživjeli smo i puno teže periode nego što je ovaj pa ni tada život nije stao pa neće niti sada. Iznaći ćemo snage za ulaganje u svoj grad i ljude“, rekao je Penava.