U uređenje groblja Dubrava 6 milijuna kuna, traže se vlasnici 7.520 grobnih mjesta

Groblje Dubrava
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Tijekom protekle dvije godine Grad Vukovar je u uređenje i sanaciju Gradskog groblja Dubrava uložio 1,7 milijuna kuna. Po riječima gradonačelnika Ivana Penave na taj način želi se podići funkcionalnost groblja ali i dodatno urediti njegov izgled.

Brojni radovi

„Uložili smo 1,7 milijuna kuna što nije kraj. Planiramo da tijekom 2019. godine u radove na uređenju groblja i druge aktivnosti uložimo dodatnih 4,5 milijuna kuna“, rekao je Penava.

Planira se izgradnja nove mrtvačnice, dvorane za izlaganje na odru, prostorija za ispraćaj umrlih, te pratećih građevina kao što su prostor za prodaju cvijeća, pogrebne opreme te pogrebnog ureda. Direktor gradske tvrtke Komunalac, koja skrbi o gradskim grobljima, Igor Štrangarević kazao je kako je učinjeno mnogo na podizanju funkcionalnosti groblja i boljem izgledu.

„Izgrađene su i sanirane pristupne ceste groblju ukupne dužine 150 metara. Izgrađeno je i 18 novih i saniramo 20 postojećih parkirnih mjesta. Provedena je i sanacija parkirališne i parkovne rasvjete koja podrazumijeva instalaciju 14 stupova i rasvjetnih tijela. Obavljeno je i hortikulturalno uređenje u okviru kojega je zasađeno 400-ak stabala i ukrasnog grmlja te pripremljen teren za sjetvu trave od 2 hektara. Izgrađena su i dva nova grobna pojasa sa 50 grobnica, odnosno 134 grobna mjesta sa pripadajućom opremom. Na ulaze su postavljene i nadzorne video kamere, a sa implementiran je i mobilna aplikacija „Tražilica pokojnika“ koja posjetiteljima olakšava snalaženje na groblju“, rekao je Štrangarević.

Ukazao je i na problem kako Komunalac ne zna vlasnike za gotovo polovicu grobnih mjesta na sedam gradskih groblja.  

Traže se vlasnici

„Na tih sedam groblja imamo 15.750 grobnih mjesta među kojima je i čak 7.520 nepoznatih vlasnika. Problem je pristan na svim grobljima ali ipak najviše na Starom katoličkom groblju. To nam je veliki problem koji moramo riješiti u narednom periodu. Stoga smo odlučili da ove godine krenemo sa rješavanjem toga sada već velikog problema“, rekao je Štrangarević.

Inače, prema zakonu upravitelj grobljima grobno mjesto može izuzeti ukoliko vlasnik 10 godina ne plaća grobnu naknadu i ako je od ukopa prošlo 30 godina. Prema podacima Komunalca za skoro 80 posto slučajeva grobnih mjesta za koje se ne plaća naknada ispunjeni su ti preduvjeti.

„Stoga ćemo krenuti sustavnim obavještavanjem javnosti o ovome problemu i pozivima građanima da se prijave. Tek potom ćemo krenuti sa postupcima izuzimanjem grobnih mjesta“, najavio je Štrangarević.