Diplome za novih 16 turističkih vodiča u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Dodjela diploma
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaznicima projekta ”ViCTour-Virtual and cultural tourism”  (Virtualni i kulturni turizam), a koji provodi Vukovarsko-srijemska županija, dodijeljena su uvjerenja s kojima je završena njihova izobrazba za turističke vodiče. Radi se o projektu koji je financiran od strane Interreg IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. a koji je započeo s provedbom 15. lipnja 2017. godine i traje 28 mjeseci. Kroz ovu edukaciju Vukovarsko-srijemska županija dobila je 16 novih turističkih vodiča.

„Vukovarsko-srijemska županija je bogata prirodnim ljepotama, kulturnim i povijesnim karakteristikama, kao i tradicionalnim manifestacijama te ima potencijala predstaviti se turistima, stoga će naši polaznici koji su prošli edukaciju kroz projekt „ViCTour“, od danas moći stručnije predstaviti potencijale naše županije. Stalno ističem važnost ulaganja u znanje,  ljudske potencijale, a  očiti primjer toga je naša Razvojna agencija koja je osnovana kako bi pripremala i prijavljivala projekte, posebno one koji se financiraju sredstvima EU fondova, kako bi osigurali radna mjesta te razvoj ovoga kraja“, rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Partneri na projektu s hrvatske strane su Vukovarsko-srijemska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, a partneri iz Srbije su Turistička organizacija Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu, Ekonomski fakultet u Subotici i Fond “Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković kazao je kako je ovaj projekt jako važan ne samo za Vukovarsko-srijemsku županiju nego i za cijelu Slavoniju i Baranju.

„Realizacija ovoga projekta značajna je za razvoj kontinentalnog turizma, a time i razvoj turističkih potencijala slavonskih županija. Učimo stalno, nešto novo i ono što je sigurno, ulaganje u ljudske potencijale može osigurati bolje upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom našeg kraja. Prepoznata je važnost edukacije, način kako turistički vodiči daju informacije posjetiteljima jer oni to prenose svojoj okolini u kojoj žive. Ove godine Ekonomski fakultet u Osijeku obilježava 20 godina postojanja seminara za turističkog vodiča i na taj način doprinosi razvoju gospodarstva Hrvatske“, rekao je Crnković.