U tijeku međunarodna konferencija Europskog doma Vukovar

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U organizaciji Europskog doma Vukovar održana  je konferencija pod nazivom „Učinkovita regija  Prekogranična suradnja u pograničnom području Hrvatske, Srbije i Mađarske – stanje i perspektive“.  Kako je rečeno sudionici će tijekom konferencije pokušati odgovoriti na pitanja kao što su: Koje su prednosti prekogranične suradnje posebice u našoj regiji? Koji se projekti u tom smislu već provode? Na koje izazove nailazimo u prekograničnoj suradnji u ovoj regiji  i  kako ih riješiti? Koja može biti uloga građana u stvaranju učinkovite pogranične regije kroz prekograničnu suradnju?  Isto tako bili su prezentirani i primjeri dobre prakse kod nas, ali i na francusko-njemačko-švicarskoj granici. Po riječima izvršne direktorice Europskog doma Vukovar Dijane Antunović Lazić na konferenciji je predstavljen niz aktivnosti koje će biti provođene.

„U iduća dva dana u Vukovaru ćemo provoditi treninge za mlade ljude iz Vukovara, Bačke Palanke i Mohača  kako bi mogli provoditi građanske dijaloge koji će biti održani u lipnju kod nas  i rujnu u Bačkoj Palanci. Tema građanskih dijaloga bit će gospodarski razvoj pa je i ovo doprinos razvitku naših malih lokalnih zajednica, da se glasno govori i promišlja o tome kakve su potrebe, prepreke, ali i mogućnosti za gospodarski razvoj. Smatramo kako je to korak naprijed prema razvitku lokalnih zajednica uz pomoć partnera iz razvijenih država“, rekla je Antunović Lazić.

Konferencija se održava u okviru projekta Unfoldingthe Danube Hub for Mutual Understanding and Economic Prosperity čiji je nositelj Europa-Zentrum Baden-Württemberg iz Stuttgarta.