U Soljanima zaživio projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja

Foto: VSŽ

SOLJANI, U Soljanima je zažvio projekt farme koka nesilica u sklopu kojega je predviđena godišnja proizvodnja oko 1,5 milijuna komada jaja kod kooperanata, te isto toliko u vlastitoj proizvodnji na farmi u Soljanima, a sve pod “kapom” tvrtke Agro-klaster d.o.o. Vinkovci.

Kako je rečeno tijekom današnjeg posjeta farmi župana Bože Galića poslovna suradnja sa 20 kooperanata – partnera je u potpunosti zaživjela, a do kraja godine bit će stavljena u funkcija i vlastita proizvodnja sa 3.000 koka nesilica i dnevnom proizvodnjom od oko 2.800 komada jaja.

Posebice je istaknuto kako su Agro-klaster d.o.o. i njegovi partneri – kooperanti, prvi proizvođači jaja bilo koje vrste u Republici Hrvatskoj koji su nedavno dobili pravo korištenja oznake GMO FREE. 

“Uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, župana Galića, općina koje su nam partneri i Agrotehnološkog fakulteta iz Osijeka, proizvodnja GMO free jaja iz slobodnog uzgoja je jedan od razvojnih projekata koji se pokazao kao vrlo kvalitetan i dobar projekt. Za sada imamo 20 kooperanata, a uz našu proizvodnju jaja imamo i dva pakirna centra od kojih je jedan ovdje u Soljanima, a drugi u Lovasu”, kazao je zamjenik direktora tvrtke Agro-klaster d.o.o. Željko Cirba.

Također je kazao kako farma kao i sortirnice i pakirnice imaju sve potrebne dokumente sukladno HACCAP standardu. Uz to prostor je uređen i ograđen.

“Plan nam je u startu bio da ovdje bude 6.000 koka nesilica jaja iz slobodnog uzgoja, međutim zbog situacije sa COVIDOM-19 ipak smo donijeli odluku da to bude 3.000 zbog sigurnosti proizvodnje i mogućnosti plasmana na tržište. Nadamo se da će se ova situacija uskoro promijeniti na bolje i da ćemo ostvariti planirane kapacitete”, rekao je Cirba.

Nakon obilaska farme u Soljanima župan Božo Galić obišao i OPG Miroslava Nekića u Vrbanji, koja se također bavi uzgojem koka nesilica i proizvodnjom jaja iz slobodnog uzgoja.