U sklopu ovogodišnjeg DORF-a pripremljen i bogat OFF DORF popratni program

Foto: plakat

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima u sklopu 17. DORF-a koji će se održati od 16. do 19. kolovoza. Najavljen je i raznovrsni OFF DORF popratni program na više lokacija u centru Vinkovaca.

Bit će predstavljeno nekoliko stripova o glazbi, koji su u posljednje vrijeme postali sve redovniji u ponudi – u društvu izdavača Tine Ćurina i Krešimira Blaževića posjetitelji će saznati detalje o strip biografijama i albumima. Već tradicionalno, pop-kulturni kviz vodit će Mario Kovač. Mladi vinkovački DJ Ganja i Chempo pripremili su povratak u 80-te uz zvukove italo-disco hitova. Posebna glazbena poslastica na samom kraju je nastup u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci izvrsnih surf rockera iz Siska LHD.

“Ponosno najavljujemo i projekciju filma „Birtija“ (r:Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.), dragulja hrvatske filmske baštine koji premijerno u Vinkovcima prikazujemo ljubaznošću Hrvatskog državnog arhiva. Književnik i kazališni redatelj Ivakić, vrsni poznavatelj slavonskog mentaliteta, kompetentno je obradio problem alkoholizma na slavonskom selu u ovoj naturalističkoj drami snimljenoj na izvornim lokacijama. U glavnim ulogama pojavljuju se glumci Hrvatskog narodnog kazališta, ali i naturščik Branko Marjanović, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Milana Marjanovića, kasnije i sam glasoviti filmski redatelj. Ekskluzivno, za projekciju u Vinkovcima glazbenu pratnju pripremili su surf-rock velemajstori LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack“, poručuju organizatori.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar).

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja u Centru znanja u Vinkovcima. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.

Podsjećamo, nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje – posmrtno – kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač.

Za unikatne nagrade laureatima i na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

17.Festival DORF u Vinkovcima 2023. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradski muzej Vinkovci.