U Šarengradu otkriveno avarsko groblje iz 8. stoljeća

ŠERENGRAD, U Šarengradu, u zaštitnim arheološkim istraživanjima koja provodi Institut za arheologiju iz Zagreba, u suradnji s Muzejom grada Iloka i Gradskim muzejom Vinkovci, otkriveno je avarsko groblje iz 8.stoljeća.

Iskopavanja se obavljaju na na zemljištu obitelji Osudski i do sada je, prema riječima voditelja istraživanja Marka Dizdara, pronađeno tridesetak kosturnih grobova s brojnim prilozima i bogatom popudbinom.

“Posebice se izdvajaju iznimni nalazi predmeta ženskoga nakita (naušnice, ogrlice, prstenje) te raznovrsno ukrašene keramičke posude. Posebno su važni nalazi životinjskih kostiju u grobovima kao dijelu popudbine koje svjedoče o postojanju složenoga pogrebnog rituala”, kazao je Marko Dizdrar.

Taj stručnjak pojašnjava kako se radi o najvećem do sada istraženom avarskome groblju na redove na prostoru hrvatskoga Podunavlja koje će, nakon provedbe interdisciplinarnih analiza, omogućiti bolje poznavanje razdoblja hrvatskoga ranog srednjeg vijeka, posebno materijalne ostavštine Avara.

ĐURO KARALIĆ