Zatvoren 15. Vukovar film festival

Foto: Miroslav Šlafhauzer

VUKOVAR, Bez velike pompe, ali i dalje s velikim filmskim programom koji je Vukovarce i ostale ljubitelje sedme umjetnosti iz obližnjih gradova, ali i šire regije okupio posljednjih tjedan dana u najljepšem gradu na Dunavu, večeras je uz premijernu projekciju danske komedije „Jahači pravde“ s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, u Hrvatskom domu Vukovaru svečano zatvoreno 15. izdanje Vukovar film festivala.

Pred punim gledalištem, onoliko koliko aktualne epidemiološke mjere dopuštaju, publici su se predstavili volonteri Vukovar film festivala, mahom srednjoškolci i studenti, prikazani su filmovi najmlađih polaznika radionice jednominutnog filma u jednom kadru koju je vodio redatelj Zvonimir Rumboldt, a riječima zahvale obratio se i direktor Festivala, Igor Rakonić.

U sedam dana festivala prikazan je 41 film, s time da je ponedjeljak 30. kolovoza, posljednji festivalski dan, što se projekcija tiče, a posebna vrijednost programske lepeze je što su svi prikazani filmovi na ovom Vukovar film festivalu redom bile hrvatske premijere. Uz to, tvrtka Discovery, koja je uz Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar, jedan od glavnih organizatora Festivala, punom parom priprema online platformu MovieMix na kojoj će se filmovi s ovogodišnjeg Vukovar film festivala moći naknadno gledati, kao i cijela selekcija filmskih naslova za festivalsko izdanje 2020. koje se zbog pandemije koronavirusa lani nije moglo, odnosno smjelo održati.

„Došli smo na korak do završetka 15. Vukovar Film Festivala. Izdanja za koje se nadamo da se nikada više neće ponoviti jer su se u proteklih sedam dana protiv nas udružili loše vrijeme i pandemija koronavirusa koji nam nisu dopustili da organiziramo festival onako kako ovaj grad zaslužuje – s još više filmova, s puno gostiju, s nagradama za one najbolje. Međutim, raduje nas što su filmovi bili gledani, da su i tu jednu večer kada su se filmovi prikazivali na otvorenom Vukovarci bili spremni pomalo se smrzavati kako bi vidjeli nagrađena djela sa svjetskih festivala. Drago nam je da je Vukovar pokazao kako ne želi odustati od festivala kao što ni mi kao organizatori ne želimo odustati od ovog festivala na kojem se prikazuju filmovi kakve ne možete vidjeti ni na jednom festivalu u Hrvatskoj“, rekao je za kraj umjetnički direktor Festivala Dean Sinovčić.