U povodu Dana Grada, svečano otvorena novoizgrađena vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica

Foto: Đuro Karalić

U povodu Dana grada u Vinkovcima je održana svečana sjednica Gradskog vijeća i to u prostoru nove Gradske knjižnice i čitaonice koja je tom prilikom i svečano u nazočnosti predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. Predajući ključeve ravnateljici Knjižnice Vedrani Lugić, premijer Plenković ustvrdio je kako je nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice najljepši dar Vinkovčanima u povodu Dana grada.

“Vukovarsko-srijemska županija s ovakvim fundusom koji će, kako smo čuli, doseći 160.000 naslova sjajna je prilika za razvoj grada i jednu novu dodanu vrijednost Vinkovaca. Ovoliko specijaliziranih dijelova ove knjižnice za mlade će se tek odraziti u godinama pred nama i na njihovo obrazovanje i ukupni razvoj cijeloga grada i županije”, kazao je Plenković.

Ravnateljica Vedrana Lugić izrazila je uvjerenje kako je Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima u ovom trenutku najmodernija knjižnica u Hrvatskoj koja svojom opremljenošću i nadilazi standardne narodnih knjižnica.

“Vjerujem da ćemo s ovakvim zdanjem promijeniti koncepciju knjižnica u suvremenom društvu, ona je dnevni boravak za sve koji se žele kulturno uzdizati, učiti, rasti”, istaknula je Lugić.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ustvrdio je kako se Vinkovci snažno razvijaju zahvaljujući dijelom i snažnoj podršci Vlade koja je, rekao je, znala prepoznati kvalitetne projekte u gradu na Bosutu u podržati ih.

„Ispunjena je dugoočekivana želja svih naših sugrađana i mene osobno. Drago mi je danas da nam je bio i premijer, ministri i svi koji su u suradnji s Gradom doprinijeli da imamo ovako lijepu knjižnicu, ali koji uz nas stoje u svim projektima, bilo da smo ih odradili u proteklih godinu dana ili ćemo ih tek odraditi u sljedećoj”, poručio je prvi čovjek grada na Bosutu.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić rekao je da Vinkovci kao kulturno sjedište i grad iznimne kulturne opstojnosti zaslužuje objekt kao što je nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice koja je izgrađena na mjestu u Domovinskom ratu u potpunosti izgorjele vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, kada je stradala i sva knjižna građa kojom je ta ustanova raspolagala.

“Živimo u vremenu kad smo svi skloni kritici, a ja želim čestitati upravi Grada Vinkovaca i gradonačelniku na ovolikom trudu i radu”, istaknuo je župan Dekanić.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i gradske nagrade i priznanja. Zlatnom plaketom Grb Grada Vinkovaca nagrađeni su Udruga Mladi protiv gladi za dugogodišnji doprinos u području humanitarnog rada, tvrtka Hrvatske šume d.o.oUprava šuma podružnica Vinkovci za značajan doprinos napretku gospodarske djelatnosti te očuvanju i zaštiti okoliša, Damjan Marguč, za izuzetna ostvarenja u gospodarskoj djelatnosti, Tamburaški sastav Bosutski bećari za promicanje tradicionalne tamburaške glazbe, Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije za promicanje uloge žena u Domovinskom ratu, jačanje kulturnog identiteta i očuvanje kulturne baštine i Teniski klub Vinkovci za ostvarene rezultate i promidžbu teniskog sporta i rekreacije.