Bosančić: Vinkovci velikim i snažnim koravima idu naprijed što potvrđuju i brojni rezultati

Foto: Đuro Karalić

Jučer i danas Vinkovci i Vinkovčani slave Dan grada te se povodom toga održava niz događanja i manifestacija. Najznačajnije je otvaranje novoizgrađene gradske knjižnice koja je danas svečano otvorena i koja je jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj. Povodom dana grada napravili smo razgovor s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem koji je govorio o trenutnoj situaciji u gradu, realiziranim projektima, projektima koji se planiraju kao i drugim planovima.

Povodom Dana grada Vinkovci dobivaju novu knjižnicu. O kakvom projektu je riječ?

Riječ je o jednom od najvećih projekata u našem gradu zahvaljujući kojem će Vinkovci dobiti novu knjižnicu na mjestu na kojem je izgorjela stara, jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je uništena u Domovinskom ratu. Nova zgrada u potpunosti je funkcionalna i prilagođena najnovijim trendovima te kao jedna od najmodernijih u zemlji spremna ponuditi najbolje uvjete boravka korisnicima, zaposlenicima i svim posjetiteljima. Posebna je po svom vizualnom identitetu jer u njezin je izgled ukomponirana ratna simbolika odnosno na pročelju zgrade nalaze se nepravilno postavljeni kosi ,,brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi “brisoleja” predstavljaju putanju gelera, a tri nepravilna portala predstavljaju oštećenja od granata. Objekt se prostire na gotovo 4.500 metara kvadratnih raspoređenih na podrum, prizemlje i dvije etaže. Uz posudbene i studijske odjele, nova knjižnica sadrži i posebne prostore za mlađu i stariju djecu, igraonice i radionice, prostor za arhivu, caffe bar i brojne druge pogodnosti koje na korištenje predajemo našim sugrađanima.

Koliko će nova knjižnica značiti građanima?

Srušena i do temelja izgorjela, vinkovačka knjižnica bila je simbol ratnog stradanja, a danas je ukras grada i simbol nesalomljivosti i upornosti slavonskog čovjeka. Nova knjižnica neće biti samo prostor gdje se posuđuju knjige nego i mjesto stjecanja novih znanja, korištenja naprednih tehnologija te što je najvažnije, mjesto okupljanja i druženja djece i mladih, ali i naših starijih sugrađana. Bit će to kulturno središte Vinkovaca, a slobodno mogu reći i naše županije. Neki još uvijek smatraju kako ovakvo zdanje Vinkovcima nije potrebno, ne shvaćaju kako će otvorenje knjižnice u petak biti povijesni dan za naš grad, trenutak kada ćemo budućim generacijama u nasljeđe ostaviti nešto što ima veliku vrijednost i veliki značaj.

Kako bi opisali proteklu godinu za Vinkovce, od dana grada do dana grada?

Kao vrlo dobru, uvijek ima mjesta za napredak i neke stvari smo mogli bolje i brže, ali itekako smo zadovoljni kada pogledamo unazad. Dovršeni su važni i veliki projekti, započeli smo s provedbom i projektiranjem novih, osigurali smo status ITU grada i pred nama je ponovno period velikih investicija, ulaganja i gradnje. No, što je najvažnije, ostvaren je velik gospodarski rast, a upravo su dodatni razvoj gospodarstva i rast zapošljavanja naš prioritet u narednom razdoblju. Ovaj jednogodišnji period možemo opisati i kao vrlo zanimljiv i uzbudljiv jer organizirali smo pet velikih manifestacija i preko 100 raznih događaja koji su bili odlično posjećeni i prihvaćeni od strane građana i brojnih posjetitelja.

Koji su projekti koje bi posebno istaknuli?

Uz knjižnicu, prije svega moram istaknuti našu novu zatvorenu tržnicu koja je spremna za skoro otvorenje. Vinkovčani, ali i svi stanovnici okolnih mjesta koji gravitiraju gradu, napokon će imati mjesto gdje će svoje omiljene zdrave domaće proizvode od svojih lokalnih proizvođača svakodnevno moći kupovati neovisno o vremenskim prilikama, u kontroliranim uvjetima novog zatvorenog dijela gradske tržnice. Ovaj prostor koji je bio nekadašnje skladište Opskrbe i koji godinama stoji neiskorišten, sada je moderno opremljen prostor s gotovo 800 kvadrata prodajnog dijela i svim pratećim sadržajima, uključujući veliku hladnjaču u podrumskim prostorijama. Važno je naglasiti kako ovaj projekt u konačnici predstavlja i značajno ulaganje u razvoj i jačanje malih obrta i općenito poduzetništva u gradu, a samim time utječe i na podizanje konkurentnosti vinkovačkog gospodarstva. Uskoro nas očekuje i početak gradnje novog dječjeg vrtića Mali princ, čime će Vinkovci dobiti 176 novih vrtićkih mjesta, 140 za vrtićku i 36 za jasličku dob. Paralelno ćemo krenuti s dogradnjom dvaju postojećih vrtićkih objekata pa ćemo u Vinkovcima na raspolaganju imati ukupno 270 dodatnih vrtićkih mjesta. U tijeku je i obnova Gradskog kazališta Joza Ivakić kojom će se će smanjiti potrošnja toplinske energije za 62% i emisije CO₂ za 65% u toj gradskoj ustanovi, a vinkovačka kazališna publika vrlo brzo će predstave gledati u sasvim novom ambijentu u potpunosti obnovljenog kazališta.

Često ističete značaj EU fondova. Koliko ste zadovoljni s povlačenjem sredstava iz tih fondova?

Po tom pitanju moram pohvaliti našu gradsku razvojnu agenciju VIA koja je nedavno obilježila 10 godina postojanja. Od osnutka 2013. godine u VIA-i su potaknuli, vodili i realizirali 133 projekata, čime su Vinkovcima osigurali 50 milijuna eura nepovratnih sredstava. Uvijek volim reći kako se na jednu kunu koju Grad iz proračuna izdvoji za VIA-u, Vinkovcima vrati čak 15 kuna. Ako gledamo sveukupno, u naš grad je u proteklih šest godina uloženo preko 150 milijuna eura europskih sredstava, što su vrlo dobri rezultati, ali mogu biti još bolji i efikasniji i tome moramo težiti. Ono što je sigurno je da EU fondovi godinama unazad mijenjaju sliku Vinkovaca i zahvaljujući njima rastemo i postižemo značajne rezultate u nastojanjima da naš grad bude što ljepše i ugodnije mjesto za život, a u tom ritmu nastavljamo i dalje.

Gospodarstvo u Vinkovcima danas?

Gospodarstvo u Vinkovcima danas obara rekorde. U vremenu u kojem se intenzivno razvijaju preduvjeti za početak izgradnje proširenog dijela zone Zalužje koja će biti novi veliki vjetar u leđa našim gospodarstvenicima, nedavno su nam stigli podatci kako je vinkovačko gospodarstvo višestruko premašilo prošlogodišnje rekorde po pitanju svih ključnih pokazatelja. Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su za 33,50% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura, a odlični rezultati ostvareni su i po pitanju dobiti te rasta broja zaposlenih. Naime, još snažnije su rasli pokazatelji koji obrađuju dobit vinkovačkih tvrtki te ona iznosi 43,92 milijuna eura, odnosno 39,13% više nego 2021. godine kada je dobit bila na ukupnoj razini od 31,57 milijuna eura. U ovakvom uspjehu vinkovačkih tvrtki veliku ulogu imaju zaposlenici te je upravo stoga izuzetno značajan podatak o rastu broja zaposlenih za gotovo 16%, što znači da su vinkovački poduzetnici u 2022. godini zapošljavali 8.500 djelatnika. Na ovo treba dodati kako su svi kapaciteti u Tehnološkom parku i Poduzetničkom inkubatoru popunjeni, a zahvaljujući ovim potpornim institucijama Vinkovci su od početka njihova rada bogatiji za 85 novih tvrtki.

U 6 godina, koliko ste gradonačelnik, Vinkovci su postali grad u kojem se gradi na svakom koraku?

Već sam spomenuo kako se u tom periodu u naš grad slilo 150 milijuna eura (1,12 milijardi kuna). Radilo se na velikim projektima, u nekim smo ulicama u isto vrijeme imali radove u sklopu 3-4 projekta. Obnavljana je cestovna infrastruktura, rađene su energetske obnove škola, vrtića i javnih zgrada, radilo se na rekonstrukciji vodoopskrbnog sustava. No, možda i najprimjetniji radovi bili su oni u sklopu Aglomeracije koji su samo u vinkovačkom dijelu projekta bili vrijedni 21 milijun eura. Početkom godine smo i s tim završili, cestovna infrastruktura je obnovljena i vjerujem kako smo svi brzo zaboravili na raskopane ulice i period kada nikome nije bilo lako živjeti s teškim strojevima i stalnim radovima blizu svojih kuća i stanova. Pogotovo ako znamo što jedan ovakav projekt znači za ukupnu komunalnu infrastrukturu Vinkovaca i koliki su problemi s otpadnim vodama otklonjeni u cijelom gradu, naročito u rubnim dijelovima.

Kakvi su planovi za iduće godine?

Prije svega cilj je dodatno jačati gospodarstvo stvarajući uvjete za rast i razvoj našim poduzetnicima kako bi u konačnici imali što veći rast zaposlenosti, ali i rast plaća odnosno životnog standarda naših sugrađana, tu će ključno biti proširenje zone Zalužje. I nadalje ćemo raditi na izgradnji i uređenju svih dijelova grada, prvenstveno potičući projekte sa zelenim predznakom. Konkretno, vrlo brzo nas očekuju projekti oformljivanja zelenih oaza u svim gradskim četvrtima i uređenja sportsko-rekreacijskog parka na Papuku. Vinkovci od svibnja i službeno imaju status ITU grada, s odgovornošću urbanog središta i pokretanja razvoja velikog područja od devet susjednih općina i grada Otoka na kojemu živi gotovo 40% stanovništva naše županije. Ono što je ipak najvažnije, zahvaljujući ITU mehanizmu otvara nam se prilika za realizaciju projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna eura, s naglaskom na ulaganja upravo u zonu Zalužje te rekonstrukciju otvorene gradske tržnice i rekonstrukciju Trga Vinkovačkih jeseni.

Jeste li zadovoljni sa suradnjom i podrškom Vlade RH?

Potporu Vlade RH imamo u svakom trenutku, što se može vidjeti na primjeru brojnih projekata koji su sufinancirani od strane raznih ministarstva. Najbolji je primjer naša nova knjižnica koja je izgrađena upravo zahvaljujući velikoj potpori ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i premijera Andreja Plenkovića. Vlada je svojim pravovremenim i preciznim odlukama i rješenjima uvelike olakšala život građanima i uvjete gospodarstvenicima u trogodišnjem periodu velikih svjetskih kriza, čime su spriječeni veliki problemi, ali i postavljeni čvrsti temelji za daljnji rast standarada građana, gospodarstva i društva u cjelini. Dovoljno je reći kako je početkom godine usvojen novi paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura u borbi protiv energetske krize, ukupno u svim paketima mjera govorimo o iznosu od 6,8 milijardi eura i tako su osigurane nepromijenjene cijene plina, struje i naftnih derivata, spriječeno je poskupljenje usluga i prijevoza, pomoglo se najugroženijima – osobama u riziku od siromaštva, umirovljenicima, nezaposlenima i drugima. Spriječen je porast cijena energenata za škole, vrtiće, bolnice, za općine, gradove i županije, javne ustanove, domove za starije, komunalna poduzeća, institucije i druge ustanove. Problem trenutno predstavlja rast cijena hrane i nekih usluga pa na tome treba poraditi kako bi građani i u tom dijelu osjetili olakšanje. Važno je napomenuti i kako Hrvatska deveti kvartal zaredom ostvaruje pozitivan rast BDP-a, a bilježi i rekordno nisku stopu nezaposlenosti, trenutno je manje od 100 tisuća nezaposlenih što je povijesno niska razina. Sve su ovo stvari koje utječu i na nas na lokalnoj razini i ukoliko se ovakvi trendovi nastave u narednom periodu možemo očekivati velike stvari.