U Noći knjige bogat program i u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto:nocknjige.hr

VINKOVCI, Noć knjige 2018. obilježit će se u čak 287 grada i mjesta širom zemlje. Više od 669 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je gotovo 1200 različitih programa i prodajnih akcija.

Bogat program pripremile su i sudionici Noći knjige u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Gotovo je nemoguće navesti sve programe i organizatore te ćemo ovdje izdvojiti samo neke, koji bi vam mogli biti zanimljivi u Noći knjige, koja se održava u ponedjeljak, 23. travnja.

Od 18 do 1 sat iza ponoći u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održat će se Sajam knjiga koji  je organiziran u suradnji s gradskim knjižarama i nakladnicima. Posjetiteljima Noći knjige omogućena će biti i kupovina knjiga po promotivnim cijenama. Od 21 do 22,30 sati održat će se predstavljanje pjesničke zbirke “Inat jezika” Ernada Osmića, mladog pjesnika iz Brčkog (BiH) uz glazbenu i vokalnu pratnju Adnana Pečkovića i Emine Hajdarević Osmić (Brčko, BiH), a od 22,30 do 23,30 sati bit će najavljen 2. Hang Loose Rockabilly Festival – air festival glazbe 50ih & 60ih godina, američkih i oldschool automobila, motora, filmova, plesnjaka i pin up djevojaka koji će se u kolovozu održati u Vinkovcima. U Dječjem vrtiću Vladimira Nazora u srednjoj odgojnoj skupini odgojiteljice su organizirale druženje djece i roditelja s knjižničarkom koja će čitati priče. Druženje će se nastaviti na likovno-kreativnoj radionici na kojoj će se izrađivati straničnici, slikovnice i likovni radovi potaknuti pročitanim slikovnicama.(17-19 sati) ​Radovi će biti izloženi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Županjci će se u Gradskoj knjižnici imati prigodu od 21,30 do 22 sati družiti s glumcem i pjesnikom Enesom Kiševićem, a prije toga kreativci iz Osnovne škole Mate Lovraka pokazat će vlastitu darovitost u umjetničkom izrazu dok će dramska grupa ŽUGI odigrati igrokaz “Cinderella”. U popodnevnim satim program Noć knjige održat će se i u županjskoj Gimnaziji, a sudjeluju gimnazijski Zbor djevojaka, učenici III.A razreda kao i članovi engleske grupe u Gimnaziji.

Gradska knjižnica Vukovar nudi u povodu Noći knjige besplatan upis u knjižnicu i povrat knjige bez naplate zakasnine, edukaciju na Odjelu za djecu o mogućnostima korištenja informacijskih tehnologija i usluga moderne knjižnice, namijenjenu djeci i roditeljima (8-20 sati), dok će se u Ogranku Borovo od 10 do 11,30 sati održati strip-radionica i predavanje o budućnosti stripa, popularizaciji stripa u knjižnicama te o izdavanju strip-albuma u tiskanom i online obliku. Na Odjelu pedijatrije vukovarske bolnice učenici Gimnazije u sklopu volonterskoga programa čitat će knjige pacijentima na Odjelu. (18-20 sati)

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Iloku sve nezaposlene osobe s područja grada Iloka, uz predočenje potvrde Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, ostvarit će tijekom Noći knjige besplatan upis u Knjižnicu. Posebno za ovu priliku moći će se pogledati prigodna izložba “Najstarije knjige iz knjižničnog fonda” Gradske knjižnice i čitaonice Ilok. (13-21 sati) Noći knjige pridružila se i Osnovna škola Julija Benešića čiji će se učenici u opuštenoj atmosferi družiti s bajkama i njihovim likovima. Kroz različite će aktivnosti, čitanje naglas, razgovor, prepričavanje, pričanje i izražavanje, doživjeti svijet bajki i ono što on kao takav nudi svojim čitateljima i slušateljima.

U Osnovnoj školi Josipa Lovretića u Otoku od 8,50 do 12,15 upriličit će se Gledaonica – gledanje crtića svemirske tematike, Radionica – izrada papirnatih raketa, Slušaonica – literarni radovi učenika viših razreda “Knjiga u budućnosti” i Crtaonica – ilustriranje literarnih radova s izložbom radova.