U Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu otvorena izložba Vinkovčanina Slavka Kopača, koji spada u sam vrh svjetskog slikarstva

Foto: Grad Vinkovci

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, večeras je otvorena izložba “Kopač” koja prikazuje opus hrvatsko-francuskog umjetnika, rođenog Vinkovčanina.

Izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih, ali i pjesničkih ostvarenja iz muzejskih institucija i privatnih kolekcija pruža uvid u kulturno-antropološke prilike Vinkovac, Zagreba, Firence, Mostara i Pariza, u kojima je umjetnik djelovao, rečeno je tijekom svečanosti otvorenja izložbe koju je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nazočan otvorenju izložbe bio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Vinkovci su grad umjetnosti i umjetnika na koje smo neizmjerno ponosni, a Slavko Kopač, koji je obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. stoljeća, jedan je od najvećih”, ustvrdio je Bosančić u objavi na facebook profilu povodom otvorenja Kopačeve izložbe.

Izložba je priređena u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te udruga ArtRencontre i Cloverfield, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Grada Vinkovaca.

Slavko Kopač (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. – Pariz, 23. studenoga 1995) diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., te boravio na usavršavanju u Parizu uz stipendiju Francuske vlade. Od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, kada odbacuje akademizam i ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Od 1948. godine trajno se nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut, te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije. Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.

Po Slavku Kopaču ime nosi i vinkovačka Galerija likovnih umjetnosti koja djeluje pri Gradskom muzeju Vinkovci.

Foto: Grad Vinkovci