VINKOVCI, Osoba koja je željela ostati anonimna, jučer je, na kućnoj adresi u Iloku, dragovoljno predala policijskom službeniku za protuekspolzijsku zaštitu 400 g vojnog eksploziva TNT, dvije detonatorske kapsule DK-8 i 2 m sporogorećeg štapina, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija.

Policija navodi kako je također jučer, u produžetku ulice Vučedol u Vukovaru, 22-godišnjak iz Vukovara je, za vrijeme šetnje desnom obalom Dunava, na obali uočio minsko-eksplozivnu napravu. Na mjestu pronalaska policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio je kako se radi o protupješadiskoj antimagnetnoj mini, koju je onesposobio na mjestu pronalaska.

Dragovoljno predana i pronađena minsko-eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište PU vukovarsko-srijemske, navode iz policije te opetovano upozoravaju građane da budu oprezni te da pronađene predmete, koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne uklanjaju sami, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takova sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na mjesto pronalaska doći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Apeliramo na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak, poručuju iz policije.

.