U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba “Igra sporta i umjetnosti”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, „Igra sporta i umjetnosti“ naziv je izložbe koja je otvorena u Gradskom muzeju Vukovar, a s kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog športskog muzeja.

„Izložbu smo organizirali u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovne umjetnosti u Zagrebu, s tim da je premijerno izložena u veljači ove godine u Zagrebu. U Vukovaru smo izložili predmete koji dolaze iz fundusa Hrvatskog športskog muzeja čiji su autori najveća imena hrvatske umjetnosti“, rekla je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić.

Najavila je i kako će neki od predmeta izloženih u Vukovaru biti i dio budućeg stalnog muzejskog postava. Dodala je kako je sport važan čimbenik u gospodarskom, društvenom, političkom i kulturološkom smislu hrvatskoga društva.

Pojasnila je i kako Hrvatski športski muzej djeluje više od 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture. Tijekom svih tih godina muzej prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe tako da je do sada, započevši s ostavštinom Franje Bučara, prikupljeno više od 260.000 predmeta, dokumenata, fotografija i publikacija koje svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od polovice 19. stoljeća do današnjice. Ova izložba u Vukovaru biti će otvorena do 22. studenoga.