U Gradskom muzeju Vukovar obilježeni Dani Europske baštine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom obilježavanja Dana Europske baštine u Gradskom muzeju u Vukovaru održane su prezentacije o procesu obnove vukovarskog Muzeja i poduzetim konzervatorsko-restauratorskim radovima. Pročelnica Konzervatorskog odjela pri ministarstvu kulture u Vukovaru Zdenka Predrijevac pojasnila je kako je prva ideja o obilježavanju Dana europske baštine pojavila se na skupu ministara Europske unije u Granadi.

„Cilj obilježavanja podizanje svijesti kod ljudi u smislu koliko kulturna baština obilježava naš život, koliko je ona bitna te koliko je obvezujuća u budućnosti jer je visoka svijest o onome što baštinimo jedan od najboljih oblika očuvanja kulturne baštine“, rekla je Predrijevac.

Okupljenima se obratila i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić koja je rekla kako vukovarski muzej od svoga postanka intenzivno radi na aktivnostima koje se vežu za školski uzrast, razne manifestacije i priredbe posvećene našim sugrađanima.

„Od povratka muzeja u Vukovar organizirali smo niz manifestacija koje su postale tradicionalne, a neke od njih su Festival komorne glazbe, Vukovarske adventske svečanosti i Nebo nad Vukovarom te niz priredbi i promocija u kojima su sudjelovali naši sugrađani i umjetnici iz drugih krajeva Hrvatske“, rekla je Marić.

Pojasnila je i kako je Gradski muzej Vukovar dobitnik nagrade Europski muzej godine, Silletto 2016., koju dodjeljuje Europski muzejski forum muzejima koji posebnu pažnju posvećuju uključivanju lokalne zajednice u svoj rad. Ovu nagradu Muzej je dobio između 49 muzeja iz 24 europske zemlje koliko ih je bilo u konkurenciji.

IVAN MATIĆ

Foto: Ivan Matić