Lutkarsko proljeće ove godine od 14. do 19. ožujka

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemski gradovi Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok te 13 općina i Orašje (BiH) i ove će godine u proljeće ugostiti lutkare iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Srbije, a sve u sklopu 21. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji odnosno Vukovarskog lutkarskog proljeća, koje će se održati od 14. do 19. ožujka.

“Ova naša manifestacija, koja se održava već 21. godinu, iz godine u godinu sve je bogatija i raznovrsnija te svake godine ponudi nešto novo. Od ove godine, Povelja za životno djelo, koju dodjeljujemo u sklopu Lutkarskog proljeća nosi ime našega dragog kolege, Zvonka Festinija koji nas je nažalost napustio prošle godine”, kazala je predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije i predsjednica Hrvatskog centra UNIME Jasminka Mesarić.

Po riječima producenta manifestacije Slavena Nuhanovića iz vinkovačke Kazališne agnecije “Asser Savus”, na ovogodišnjem Lutkarskom proljeću bit će izvedene ukupno 84 predstave, održan niz popratnih priredbi dok je novost ovogodišnjeg programa Prvi susret književnika za djecu na Lutkarskom proljeću na kojem će u Spomen kući Ivana Kozarca u Vinkovcima sudjelovati književnici Silvija Šesto, Sonja Smolec, Snježana Babić Višnjić, Zoran Pongrašić, Davor Šunk i Vladimir Bakarić.

U Vukovaru će se pak, u tamošnjem Hrvatskom domu, održati radionice za djecu i odrasle te odgajatelje, nastavnike i profesore.

“Lutkarsko proljeće iznimna je manifestacija koja omogućava djeci iz Vukovarsko-srijemske županije da pogledaju sva recentna lutkarska ostvarenja nastala u prošloj godini u Hrvatskoj i susjednim zemalja”,poručila je pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo.

Povelju “Zvonko Festini” za životno djelo ove će godine dobiti Antonija Bogner Šaban za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj, Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Petar Šurkalović iz Lutkarskog kazališta Mostar za doprinos umjestnosti hrvatskog lutkarstva.

Više o programu na http://lutkarskoproljece.net/ odnosno na www.lutkarskoproljece.net.

ĐURO KARALIĆ